Külföld

Rémálom a hóban: hat napot élt túl a fagyos vadonban rekedt nő

rtl.hurtl.hu

2022. április 25. 21:02

Az 52 éves Sheena Gullett majdnem egy hetet töltött a kaliforniai hegyekben, mindössze hat doboz joghurttal, víz nélkül. Társával először autóval akadtak el, majd gyalog folytatták útjukat, de egy idő után a nő nem tudott tovább gyalogolni a hóban, mert bakancsában elszakadt a cipőfűző.

Hat doboz joghurt. Mindössze ennyi élelme volt annak az 52 éves nőnek, aki egyedül rekedt egy behavazott kaliforniai erdőben, az állam északi részén található hegyek között, és majdnem egy hetet várt arra, hogy a mentőalakulatok megtalálják. A helyi sajtóban megjelent beszámolók szerint a nő naponta egy joghurtot evett, és víz híján havat evett, hogy szomját csillapítsa.

Sheena Gullett után április 18-án, hétfőn kezdtek el kutatni Lassen megye rendőrei az amerikai erdészeti hivatal munkatársaival, miután egy férfi bejelentette az eltűnését. A 48 éves Justin Lonich a rendőröknek elmondta, hogy négy nappal korábban együtt indultak útnak Little Valley városa felé, amikor a hegyek között, egy földúton autójuk elakadt a hóban.

A páros az éjszakát az autóban töltötte, remélve, hogy reggel tovább tudnak indulni, de arra ébredtek, hogy a jármű akkumulátora lemerült, és ott rekedtek a hegyek között. Ekkor gyalog indultak el egy közeli országút felé. Gullett azonban lemaradt, miután a bakancsában elszakadt a cipőfűző, és így nem tudott gyalogolni a nagy hóban.

A férfi ekkor előrement, hogy segítséget szerezzen, majd egy kis idő elteltével visszafordult, de a területen tomboló hóviharban hiába kereste a nőt, nem találta meg. 

Közben beesteledett. Lonich menedéket keresett és tábortüzet gyújtott, majd másnap folytatta a gyaloglást, hogy segítséget szerezzen.

A férfi elért ugyan egy úthoz, de senki sem járt arra, így kénytelen volt még egy éjszakát eltölteni az erdőben. A rákövetkező napon, április 17-én, vasárnap sikerült megtalálnia az országutat, amit keresett, ahol le tudott stoppolni egy autót. Így eljutott Susanville városába, ahol azonnal jelentette a rendőrségen barátja eltűnését.

Egy országút Kaliforniában, hóesés után. Fotó: Carol M. Highsmith/Buyenlarge/Getty Images

A hatóságok gyorsan keresni kezdték az eltűntet, de a kutatást az időjárási körülmények mellett az is nehezítette, hogy a környéket nem nagyon ismerő Lonich nem tudta pontosan megmondani, merre is keressék a nőt. A helyi rendőrség közlése szerint a bejelentés után minden nap kutattak Gullett után a férfi segítségével, de nem találták meg.

Amikor az idő engedte, még a kaliforniai autópályarendőrség egyik helikoptere is besegített a keresésbe, de a levegőből sem találták meg sem a nőt, sem pedig a járművet. A helikopter azonban csak egyszer szállhatott fel: a környéken tomboló hóviharok miatt ez máskor lehetetlen volt.

Az autót és benne a nőt végül április 20-án, szerdán találta meg egy rendőrőrmester, aki aznap az amerikai erdészeti hivatal két munkatársával több órán át kereste Gullettet. A keresők egy idő után szétváltak, hogy több földutat is ellenőrizzenek. Dave Woginrich rendőrhadnagy közlése szerint a nő „nagyon elérzékenyült, de fizikailag rendben volt”, amikor előmászott a járműből.

Gullett a rendőröknek elmondta, hogyan váltak szét a barátjával, ami megegyezett azzal, amit a férfi is elmondott a hatóságoknak. 

A nő közölte, hogy látta az őt kereső helikoptert elszállni felette, de a sűrű erdő miatt nem vették észre. 

Elmondta azt is, hogy mindössze hat doboz joghurt volt nála, amit igyekezett beosztani: naponta csak egy dobozzal evett. Mivel víz nem volt nála, a szomját úgy oltotta, hogy havat evett.

Nyitókép: A kaliforniai Yosemite Nemzeti Park. Fotó:  Ron and Patty Thomas / GettyImages

#Külföld#túlélés#erdő#hegy##kalifornia#joghurt#egyesült államok

Címlapról ajánljuk