Külföld

Francia és német fegyvereket is bevethetnek az oroszok Ukrajna ellen

rtl.hurtl.hu

2022. április 23. 11:49

A Krím megszállása óta uniós fegyverembargó van érvényben, de megtalálták a kiskapukat.

Franciaország és Németország százmilliárd forint értékben szállíthatott olyan katonai felszerelést Oroszországnak, amit most feltehetően Ukrajna ellen vetnek be – számolt be a brit Telegraph. Az Európai Bizottság a lap szerint feltárta, hogy legalább tíz tagállam szállított katonai felszerelést a Putyin-rezsimnek annak ellenére, hogy a Krím megszállása óta uniós fegyverembargó van érvényben Oroszországgal szemben.

A németek egy kiskaput kihasználva „kettős felhasználású” eszközként adott el Oroszországnak lőfegyvereket és járműveket 45 milliárd forint értékben. Németország azzal védekezett, hogy a Kreml garantálta, hogy ezeket csak polgári célra használják. A német gazdasági minisztérium szóvivője kijelentette, hogy ha bármi jele lett volna annak, hogy katonai célra használják a fegyvereket, nem adtak volna exportengedélyt.

Franciaország 56 milliárd forint értékben szállított katonai felszerelést Oroszországnak, kihasználva, hogy a szerződéseket még 2014 előtt kötötték meg. Bombák, rakéták és torpedók eladása mellett a franciák hőkamerákkal szereltek fel több mint ezer orosz tankot, és navigációs rendszereket szállítottak vadászgépekhez, valamint harci helikopterekhez. A francia kormány nem kommentálta az üzleteket.

Az Európai Bizottság adatai szerint a tagállamok még tavaly is 15 milliárd forint értékben küldtek fegyvereket és lőszereket az akkor már Ukrajna megtámadására készülő Oroszországnak. Az embargó kijátszásában Olaszország, Nagy-Britannia, Ausztria, Bulgária, Csehország is érintett.

Az adatokat közzétevő román EP-képviselő, Cristian Terhes kijelentette: amikor Ukrajna fegyverekért könyörög, hogy megvédje magát Putyin támadásától, Németország és Franciaország hallgat, de örömmel árusította ki készleteit csendben és szégyenteljesen Moszkvának.

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#embargó#fegyverszállítás#franciaország#németország#európai unió

Címlapról ajánljuk