Külföld

Európai Ügyészség jelentése: sok ügy szála vezet Magyarországra

rtl.hurtl.hu

2022. április 22. 11:07

Magyarország nem akart csatlakozni a szervezethez.

Az Európai Ügyészség működésének első néhány hónapos tapasztalata megmutatta, hogy Magyarországon lenne keresnivalója az uniós nyomozó hatóságnak. Más országokban indult vizsgálatok szálai ugyanis Magyarországra vezettek, az uniós ügyészség azonban nem léphet fel önállóan – írja a Szabad Európa.

2017-ben döntötte el 16 tagállam, hogy az uniós csalások elleni küzdelem miatt létrehoznak egy Európai Ügyészséget, majd több tagállam is csatlakozott hozzá, öt azonban nem: Magyarország, Lengyelország, Svédország, Írország és Dánia. A szervezet  2021. június 1-jén kezdte meg működését, hogy kivizsgálja az uniós költségvetést érintő korrupciós bűncselekményeket. Az Európai Ügyészség első éves jelentése szerint

a határon átnyúló ügyek közül 17 érinti Magyarországot is, ennél csak Lengyelországban van több, 23 eset.

Az együttműködésből kimaradó három további ország  összesen nyolc áfacsalásban érintett.

Az Európai Ügyészségből kimaradó öt ország közül messze Magyarországról érkezett a legtöbb bűncselekménygyanúval kapcsolatos bejelentés, egészen pontosan 28 darab, miközben Lengyelországból például csak kilenc. A Szabad Európa hozzáteszi: Magyarországgal egyébként kötött az uniós testület egy együttműködési megállapodást, Lengyelország esetében azonban nem sikerült idáig eljutni. 

Laura Codruța Kövesi, az Európai Ügyészség vezetője az első év összesítése alapján azt emelte ki, hogy több mint 2800 bűncselekményről kaptak bejelentést, amelyek nyomán 515 vizsgálatot indítottak meg. Ebből harminc eset volt határokon átnyúló ügy. A bűncselekmények összes elkövetési értéke 5,5 milliárd euró volt. Az ügyek több mint fele áfacsalás, ezek bonyolult esetek, néha több mint ötven gyanúsítottal és négy-öt érintett tagállammal. Eddig 61 ügyet zártak le véglegesen, 145 millió eurós vagyont foglaltak le, koboztak el. Ami ugyan háromszorosa az Európai Ügyészség éves költségvetésének, azonban a képviselők mégis kevesellték – különösen az 5,5 milliárd eurós kárhoz képest.

Az Európai Ügyészség munkájáról korábban az RTL Híradó is beszámolt:


Nyitókép: Georgi Paleykov / NurPhoto / Getty Images

#Külföld#európai ügyészség#korrupció

Címlapról ajánljuk