Külföld

Kiderült, miért kellett meghalnia az operatőrnek, akit Alec Baldwin lőtt le a forgatáson

rtl.hurtl.hu

2022. április 20. 19:48

A gyártó cégre a maximális bírságot szabták ki. 

Alec Baldwin amerikai színész a Rust című western forgatásán egy kellékfegyverrel lelőtte Halyna Hutchins operatőrt, aki belehalt sérülésébe. Baldwin producerként is érintett volt a készülő filmben. A Sky News híre szerint az ügyben készült jelentés megállapította, hogy a vezetőség „tudta, hogy a lőfegyver-biztonsági eljárásokat nem tartották be.” 

Az új-mexikói munkabiztonsági hatóság a maximális bírságot szabta ki a filmgyártó céggel szemben.

A hatóság szerint a cég „egyértelműen közömbösnek mutatkozott az alkalmazottak biztonsága iránt azzal, hogy nem vizsgálták felül a munkagyakorlatokat, és nem tettek korrekciós intézkedéseket”. Emiatt 139 793 dolláros, nagyjából 47,7 millió forintos büntetést szabtak ki. A vizsgálat megállapította, hogy a tragédia nem következett volna be, ha a Rust Movie Productions nevű cég követte volna a fegyverbiztonsági szabványokat. 

Az új-mexikói hivatal szerint több ilyen szabályt is áthágtak, például sem a stúdiókba, sem a forgatási területekre nem lehetett volna bevinni éles lőszert, lőfegyverhasználat esetén pedig naponta biztonsági megbeszéléseket kellett volna tartaniuk. Tartózkodni kellett volna attól, hogy bárkire fegyvert szegezzenek, kivéve, ha ebbe bevontak biztonsági szakembereket.

A jogi képviselők szerint a fegyver az után dördült el, hogy Baldwin az operatőr felé irányította azt a felvételen. Az incidensben a film rendezője, Joel Souza is megsérült.

Alec Baldwin azt állítja, hogy az operatőr utasítására irányította felé a fegyvert, ami úgy sült el, hogy ő nem húzta meg a ravaszt. A színész ellen jelenleg számos eljárás folyik, több stábtag és az áldozat családja is perbe fogta. 

Egy decemberi tévéinterjúban Baldwin azt mondta, hogy bár bármit megtenne, hogy visszacsinálja a történteket, nem érez bűntudatot a halálos kimenetelű eset miatt. Tudja, hogy valaki felelős a történtekért, de azt is tudja, hogy az a valaki nem ő. 

Nyitókép: Jeff Neira / ABC / Getty Images

 

 

 

 

#Külföld#alec baldwin#halyna hutchins#rust#film

Címlapról ajánljuk