Külföld

Rakétákkal támadták az oroszok Lemberget, Mariupolt utolsó leheletükig védik az ukránok

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 18. 8:57

Az ukrán-lengyel határ közelében lévő nagyváros területén legalább négy rakéta csapódott be, hat ember meghalt. Húsvét hétfő, az Ukrajna elleni orosz háború 54. napja.

54. napjához érkezett az Ukrajna elleni, pár naposra tervezett orosz invázió. Az elmúlt 24 óra eseményei röviden összefoglalva, a CNN, a BBC, a The Guardian hírei alapján:

Legalább négy rakéta csapódott be hétfőn Lembergben (ukrán nevén Lviv). Az ukrán-lengyel határ közelében lévő nagyvárosban legalább öt robbanás hallatszott, a robbanások előtt 45 perccel megszólalt a légiriadó.  Egyelőre nincs hivatalos információ arról, hogy mi történt. Sűrű fekete és szürke füst száll fel a robbanások helyszínéről, a BBC egyik munkatársa látott egy rakétát repülni. 

Makszim Kozickij, a lvivi regionális katonai adminisztráció vezetője később közölte:

hatan meghaltak és nyolcan megsérültek a támadásban.

Északkeleten folytatódtak a harcok: Harkiv lakónegyedeiben heves lövöldözésről számoltak be. Oleg Szinegubov, a harkivi területi közigazgatás vezetője szerint az ukrán erők sikeresen szorították vissza az oroszokat a várostól keletre, és több falut is felszabadítottak. Legalább öt ember meghalt és többen megsebesültek vasárnap a kelet-ukrajnai Zolote városának ágyúzásában, tette hozzá a helyi kormányzó. Az ukrán hatóságok azonnali evakuálásra szólították fel a keleti Luhanszk régió lakóit, mondván, hogy ez lehet az utolsó esélyük a biztonságos távozásra.

Miközben az orosz erők továbbra is teljes ellenőrzésük alatt tartják a Harkivi területen található Borivszkij körzetet, a moszkvai csapatok fokozatosan kivonulnak a területről a Donyecki terület irányába. A térségben nincs mobilkapcsolat, se internet, egyes helyeken áram és gáz nélkül maradtak a lakók.  

A háború kezdete óta kíméletlenül ostromlott Mariupol kikötővárosában lejárt az ott maradt ukrán csapatok megadására vonatkozó orosz ultimátum. Az ukrán erők megfogadták, hogy a végsőkig harcolni fognak. Az orosz csapatok úgynevezett mozgási igazolványokat adnak ki az ostromlott városban maradóknak, közölte a város polgármesterének tanácsadója. A lakosok nem mozoghatnak a városrészek között, és nem lehetnek az utcán ezen igazolványok nélkül. Az orosz televízióban közben bemutattak egy második brit katonát is, akit Mariupolban fogtak el. A 48 éves Shaun Pinner az ukrán tengerészgyalogosok oldalán harcolt, mióta az orosz erők megtámadták a várost.

A hétvégén újabb orosz légicsapások miatt szóltak a légvédelmi szirénák az ukrán fővárosban. Kijevben az elmúlt napokban visszatérni látszott az élet, kinyitottak az üzletek, sokan visszatértek elhagyott otthonaikba.

Zelenszkij: orosz forgatókönyv szerint válhat szakadár állammá Herszon és Zaporizzsja 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb közelgő orosz offenzívára figyelmeztetett Ukrajna keleti részén, miután vasárnap északkeleten újabb civilek vesztették életüket súlyos ágyúzásban. Az ukrán elnök a hétvégén arra is figyelmeztetett, hogy Oroszország kész lehet nukleáris fegyvereket is bevetni, hogy minden áron elérje eredetileg kitűzött céljait.

Volodimir Zelenszkij legutóbbi videós beszédében több fegyvert követelt Európától és a NATO-tól. Zelenszkij szerint minden perc késlekedés lehetőség Oroszországnak, hogy ukránokat gyilkoljon. 

Szétlőtt lakóházak Borogyankában – Fotó: Sergei Chuzavkov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Az ukrán elnök azt mondta, hogy nem hajlandók csak azért területeket feladni az ország keleti részén, hogy ezzel véget vessenek az Oroszországgal vívott háborúnak: az ukrán hadsereg kész harcolni Moszkva hadseregével Donbasz térségében. Ez ugyanis egy olyan csata, amely az ukrán elnök szerint az egész háború menetét befolyásolhatja.

Zelenszkij vasárnapi beszédében azt is mondta, hogy Oroszország el akarja pusztítani a kelet-ukrajnai Donbászt, és azzal vádolta az orosz erőket, hogy háborús bűnöket, emberiesség elleni bűnöket követnek el az Ukrajna déli részén fekvő Herszon és Zaporizzsja régiókban. Zelenszkij szerint ezeket a régiókat hamarosan orosz közigazgatás alá rendelik a megszállók és bevezetik a rubelt. Az ukrán elnök szerint Oroszország ezeken a területeken a szeparatista köztársaságok példáját követi.

Ukrajna kitöltötte azt a kérdőívet, amely kiindulópontot jelent majd az Európai Unió számára, hogy döntsön Kijev uniós tagságáról, közölte Ihor Zsovkva, Volodimir Zelenszkij elnök hivatalának helyettes vezetője.

Zelenszkij meghívta Emmanuel Macron francia elnököt, látogasson el Ukrajnába, és saját szemével lássa a bizonyítékokat arra, hogy az orosz erők népirtást követtek el az ukránok ellen. Ezt a kifejezést Macron eddig kerülte. Zelenszkij sürgette Joe Biden amerikai elnököt is, hogy látogasson el Ukrajnába.

Az ENSZ menekültügyi szervezete szerint eddig 4 869 019 ukrán hagyta el az országot Oroszország februári megszállása óta, ami 32 574 fővel több, mint a szombati adat.

Nyitókép: füst száll az égre Lembergben, miután orosz rakéták csapódtak a városba – Fotó: Gian Marco Benedetto/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#lemberg#mariupol#oroszország#háború

Címlapról ajánljuk