Külföld

Zelenszkij szerint hiába adnák fel Ukrajna keleti részét, az oroszok attól még Kijevbe masírozhatnak

rtl.hurtl.hu

2022. április 17. 16:40

Ezért harcolni fognak a végsőkig. Akkor is, ha Putyin taktikai nukleáris fegyvereket vetne be.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken interjút adott az amerikai CNN-nek, amelyben elmondta: Ukrajna nem hajlandó területeket feladni az ország keleti részén, hogy véget vessen az Oroszországgal vívott háborúnak. Az elnök szerint az ukrán hadsereg készen áll arra, hogy harcba szálljon Moszkva hadseregével a Donbasz régióban (azaz Kelet-Ukrajna Donyeck és Luhanszk, részben már orosz megszállás, illetve a szakadárok ellenőrzése alatt lévő megyéiben), egy olyan csatában, amely szerinte befolyással lehet az egész háború menetére.

Zelenszkij a kijevi elnöki hivatalból adott interjújában elmondta, hogy nincs garancia arra, hogy Oroszország nem próbálkozik meg újra Kijev elfoglalásával, ha sikerül elfoglalnia a Donbaszt.

„Ezért nagyon fontos számunkra, hogy megállítsuk őket, mert ez a csata befolyásolhatja az egész háború menetét” – fogalmazott Zelenszkij.

Az ukrán elnök szavai arra utalnak, hogy kész tényként kezelik: az Ukrajna északi és északkeleti része elleni offenzíva kudarca után az orosz hadsereg ezúttal Kelet-Ukrajnában indul rohamra, hogy bekerítse az ott állomásozó ukrán főerőket, és még a május 9-i Győzelem Napja (vagyis a második világháború európai végének évfordulója) előtt „felszabadítsák” a Donbaszt. Ezzel ugyanis Vlagyimir Putyin elnök fel tudna mutatni egy olyan eredményt, amely után végre lezárhatná a háborút.

Zelenszkij kijelentette, nem bízik az orosz vezetésben, így nincs garancia arra, hogy a Donbasz elfoglalása a háború végét jelentené, és nem válhat egy újabb Kijev elleni támadás nyitányává.

Az ukrán elnök szerint a világnak fel kell készülnie arra a lehetőségre, hogy Putyin taktikai nukleáris fegyvert vet be Ukrajnában.

Zelenszkij az interjúban ukránul és angolul is beszélt az országa által átélt borzalmakról és arról, hogy az ukrán hadseregnek sürgős segítségre van szüksége ahhoz, hogy ki tudja védeni a közelgő orosz offenzívát.

Az ukrán elnök egyetértett Joe Bide amerikai elnök közelmúltbeli kijelentésével, amely szerint Ukrajnában népirtás zajlik.

Nézzék meg, mi történt Bucsában. Világos, hogy ez nem is háború, hanem népirtás. Egyszerűen megölték az embereket. Nem katonákat, hanem civileket. Egyszerűen lelőtték az embereket az utcán, akik bicikliztek, buszoztak vagy csak sétáltak. Holttestek hevertek az utcákon

− fogalmazott Zelenszkij, aki szerint az a 800 millió dolláros kiegészítő támogatás, amelyet Biden a múlt héten hagyott jóvá, hogy Ukrajnának új és fejlettebb fegyvereket adjanak, hasznos volt, de még többre van szükség. Az ukrán elnök szerint készek bármilyen típusú, bármelyik országtól érkező hadieszközt használni, mert képesek elsajátítani a használatát. Csak gyorsan kellene érkeznie.

Zelenszkijt arról is megkérdezték, hogy annak tudatában, hogy továbbra is az oroszok célpontja, mit szeretne, hogyan emlékezzen rá az utókor.

Emberi lényként, aki a legteljesebb mértékben szerette az élete. És szerette a családját és a hazáját. Egyáltalán nem vagyok hős. Azt akarom, hogy az emberek olyannak tartsanak, amilyen vagyok. Egy átlagembernek.

Nyitókép: Volodimir Zelenszkij / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#volodimir zelenszkij#cnn#donbasz

Címlapról ajánljuk