Külföld

Több mint 600 millió dollár értékű vagyont loptak el észak-koreai hackerek

rtl.hurtl.hu

2022. április 15. 7:15

Feltehetően ez volt a legnagyobb lopás a kriptovaluták történetében. 

Az Egyesült Államok szerint 615 millió dollár értékű kriptovalutát raboltak el észak-koreai hackerek az Axe Infinity nevű népszerű online játékon keresztül márciusban – írta a BBC

A játékban ugyanis arra is van lehetőség, hogy a résztvevők kriptopénzzel kereskedjenek. 

Feltehetően ez volt a legnagyobb lopás a kriptovaluták történetében. 

Az amerikai tisztviselők azt állítják, hogy a jogsértést a Lazarus nevű csoport követte el, amelyet Észak-Korea titkosszolgálata irányít. A csoport akkor vált ismertté, amikor 2014-ben feltörte a Sony Pictures rendszerét, a Lazarus ugyanis azt követelte a filmforgalmazótól, hogy vonja vissza az Interjú című, Kim Dzsongun észak-koreai diktátorról szóló szatirikus filmet. 

Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint Észak-Korea hackerek segítségével ellopott pénzekből, a nemzetközi szankciókat megkerülve finanszírozza a nukleáris- és ballisztikusrakéta-programját. 

Egy 2020-as amerikai katonai jelentés azt állapította meg, hogy Észak-Korea hackerprogramja legalább az 1990-es évek közepéig vezethető vissza, időközben pedig egy hatezer fős egységgé nőtte ki magát. Az egyik elemző cég szerit tavaly 400 millió dollárt tudtak ellopni, ez volt eddig a legeredményesebb évük.

Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

#Külföld#észak-korea#hackerek#rakétateszt#kim dzsongun

Címlapról ajánljuk