Külföld

Orosz fogságba esett az ukránok oldalán Mariupolban harcoló brit katona

Dévai LászlóDévai László

2022. április 14. 18:56

A szülei bilincsbe verve látták egy orosz híradóban.

Az orosz híradásokban tűnt fel a nottinghamshire-i Aiden Aslin, aki az ukrán erők oldalán harcolt az orosz hadsereg ellen Mariupolban – írja a BBC. Aslin édesanyja, Ang Wood elmondása szerint felismerte a fiát, akit reméli, hogy a genfi egyezménynek megfelelően tartanak fogva.

Csak abban tudunk reménykedni, hogy valami fogolycsere keretében elengedik, nem tudunk most mást tenni, folyamatosan keresük a külügyminisztériumot.

– mondja Ang Wood.

Aslin nagymamája, Pamela Hall elmondása szerint azt hitték, hogy a legrosszabb, ami történhet, hogy Aiden meghal a harcok során, de arra, hogy fogságba esik, nem voltak felkészülve.

Azt akarjuk, hogy legyen vége a háborúnak és jusson haza a menyasszonyához.

– mondta Pamela Hall, aki szerint most nem tehetnek mást, imádkoznak Aiden biztonságáért.

Aiden Aslin már 2018-ban csatlakozott az ukrán hadsereghez tengerészgyalogosként, az elmúlt hetekben pedig Mariupolt védte az orosz megszállókkal szemben. A harcos családja kiemeli: Aiden soha nem volt zsoldos, ukrajna a második hazája lett, mert ott szerette volna elvenni a feleségét.

Frissítés

A Twitteren elkezdett terjedni egy videó, amelyen Aiden Aslin látható kihallgatás közben. A férfi láthatóan kimerült és zavart, a kérdésekre csak lassan, akadozva tud válaszolni. Aslintól a kihallgatást vezető orosz katona azt kérdezi, hogy beszél-e oroszul, amire a Aslin azt válaszolja, hogy félig-meddig érti a nyelvet. Arra a kérdésre, hogy megölt-e valakit, azt válaszolja, hogy nem tudja. Mikor megkérdezik tőle, hogy miért, csak annyit felel:

Én nem harcoltam.

A felvétel végén azt is megkérdezték tőle, hogy látott-e valakit embert ölni, erre a kérdésre azt válaszolja, hogy nem.

A fogságba esett katona testvére Nathan Wood időközben azt nyilatkozta, hogy attól félnek, hogy az oroszok propagandaeszközként fogják felhasználni Aiden-t. A Twitterre és a Telegramra is elkezdtek felkerülni olyan képek, amelyeken Aiden Aslin látható. A katona homlokán és az arcán ütések nyomai vannak, a karja pedig meg van bilincselve.

Nyitókép: Aiden Aslin / Facebook

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország#aiden aslin

Címlapról ajánljuk