Orosz fogságba esett az ukránok oldalán Mariupolban harcoló brit katonaA szülei bilincsbe verve látták egy orosz híradóban.
Külföld

Orosz fogságba esett az ukránok oldalán Mariupolban harcoló brit katona

Dévai LászlóDévai László

2022. április 14. 18:56

A szülei bilincsbe verve látták egy orosz híradóban.

Az orosz híradásokban tűnt fel a nottinghamshire-i Aiden Aslin, aki az ukrán erők oldalán harcolt az orosz hadsereg ellen Mariupolban – írja a BBC. Aslin édesanyja, Ang Wood elmondása szerint felismerte a fiát, akit reméli, hogy a genfi egyezménynek megfelelően tartanak fogva.

Csak abban tudunk reménykedni, hogy valami fogolycsere keretében elengedik, nem tudunk most mást tenni, folyamatosan keresük a külügyminisztériumot.

– mondja Ang Wood.

Aslin nagymamája, Pamela Hall elmondása szerint azt hitték, hogy a legrosszabb, ami történhet, hogy Aiden meghal a harcok során, de arra, hogy fogságba esik, nem voltak felkészülve.

Azt akarjuk, hogy legyen vége a háborúnak és jusson haza a menyasszonyához.

– mondta Pamela Hall, aki szerint most nem tehetnek mást, imádkoznak Aiden biztonságáért.

Aiden Aslin már 2018-ban csatlakozott az ukrán hadsereghez tengerészgyalogosként, az elmúlt hetekben pedig Mariupolt védte az orosz megszállókkal szemben. A harcos családja kiemeli: Aiden soha nem volt zsoldos, ukrajna a második hazája lett, mert ott szerette volna elvenni a feleségét.

Frissítés

A Twitteren elkezdett terjedni egy videó, amelyen Aiden Aslin látható kihallgatás közben. A férfi láthatóan kimerült és zavart, a kérdésekre csak lassan, akadozva tud válaszolni. Aslintól a kihallgatást vezető orosz katona azt kérdezi, hogy beszél-e oroszul, amire a Aslin azt válaszolja, hogy félig-meddig érti a nyelvet. Arra a kérdésre, hogy megölt-e valakit, azt válaszolja, hogy nem tudja. Mikor megkérdezik tőle, hogy miért, csak annyit felel:

Én nem harcoltam.

A felvétel végén azt is megkérdezték tőle, hogy látott-e valakit embert ölni, erre a kérdésre azt válaszolja, hogy nem.

A fogságba esett katona testvére Nathan Wood időközben azt nyilatkozta, hogy attól félnek, hogy az oroszok propagandaeszközként fogják felhasználni Aiden-t. A Twitterre és a Telegramra is elkezdtek felkerülni olyan képek, amelyeken Aiden Aslin látható. A katona homlokán és az arcán ütések nyomai vannak, a karja pedig meg van bilincselve.

Nyitókép: Aiden Aslin / Facebook

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország#aiden aslin

Címlapról ajánljuk