Külföld

„Egy új civilizáció kezdete”: Indonéziában büntetendővé vált a szexuális zaklatás

rtl.hurtl.hu

2022. április 13. 21:24

Az erről szóló törvényt már egy évtizede beterjesztették, de konzervatív csoportoknak nem tetszett a megfogalmazása.

Régóta várt törvényt fogadott el kedden az indonéz képviselőház, ami az ország történetében először teszi büntetendővé a szexuális zaklatást, vagy épp a kényszerházasságot – írja a Guardian.

A törvényhozás a hallgatóság ünneplése közepette fogadta el a jogszabályt, ami 15 év börtönnel rendeli büntetni a szexuális kihasználást, kilenc évvel a kényszerházasságot és négy évvel azt, aki valakiről a beleegyezése nélkül tesz közzé szexuális tartalmú felvételt. Kriminalizálják a szóbeli és fizikai bántalmazást, a zaklatást és a kényszersterilizálást is.

A törvény kimondja, hogy az elkövetőnek kártérítést kell fizetnie az áldozat számára, és lelki segítségnyújtást is fel kell ajánlani.

A jogszabályt már tíz évvel ezelőtt beterjesztették a nőkkel szembeni erőszak ellen küzdő szervezetek, de konzervatív csoportok ellenezték az elfogadását azzal érvelve, hogy a nemi erőszakot olyan liberális értékek mentén definiálja, amelyek „deviáns” szexuális magatartást engednek meg.

Az Indonéz Nők Szövetsége az Igazságért nevű szervezet egyik vezetője azt mondta:

Ez nemcsak egy törvény, hanem egy új civilizáció kezdete, amit együtt hozunk létre. Indonézia olyan nemzetté vált, amely nem tűri el és nem normalizálja a szexuális erőszakot

– mondta. Szerinte a szexuális erőszak elszenvedőit gyakran a saját közösségük hibáztatja, és a rendőrségtől is félnek segítséget kérni. Most arról kell megbizonyosodniuk, hogy a kormány eszközöket és intézményrendszert is biztosít ahhoz, hogy a törvényt alkalmazni lehessen.

Nyitókép: Nőnapi tüntetés az indonéziai Bandungban – Fotó: Algi Febri Sugita/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

#Külföld#indonézia#nők elleni erőszak#szexuális zaklatás#törvény

Címlapról ajánljuk