Külföld

Orosz merénylet volt a Lech Kaczyński életét követelő légi katasztrófa a lengyel bizottság szerint

rtl.hurtl.hu

2022. április 11. 15:36

Korábban is megfogalmaztak már hasonló vádakat az akkori elnök halálával járó 2010-es szmolenszki légi balesetről.

Orosz merénylet áldozata lett a lengyel kormány különbizottsága szerint Lech Kaczyński, Lengyelország néhai elnöke, aki 95 másik emberrel együtt vesztette életét 2010-ben, a Szmolenszk melletti erdőben.

A légi katasztrófa körülményeit vizsgáló lengyel különbizottság már korábban is megfogalmazott hasonló állításokat. Hétfőn kiadott újabb jelentésük szerint a Tu-154M típusú repülőgépen robbanószereket helyeztek el. A bizottság elnöke, Antoni Macierewicz, aki 2015 és 2018 között Lengyelország védelmi minisztere volt, közölte:

Az orosz beavatkozás legfőbb és vitathatatlan bizonyítéka a bal szárnyon történt robbanás, amit egy újabb robbanás követett a gép középső részén.

Korábban lengyel és orosz szakértők egymástól független vizsgálatai arra jutottak, hogy a repülőgép legénysége hibázott, amikor sűrű ködben próbáltak landolni a szmolenszki katonai repülőtéren. Az AP hírügynökség szerint a különbizottság jelentése arra irányulhat, hogy a kormányzó Jog és Igazságosság Párt, amelynek vezetője Jarosław Kaczyński, a néhai elnök ikertestvére, megerősítse szavazótáborát. A jelentés ugyanis különösen a nacionalista kormány támogatóinak körében tüzeli fel az oroszellenességet.

Az oroszokkal szembeni gyanakvást az is erősíti, hogy Oroszország nem adta vissza Lengyelországnak a gép roncsait, ami megnehezítette a vizsgálatot.

Nyitókép: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

#Külföld#lengyelország#szmolenszk#lech kaczyński#oroszország#merénylet#légikatasztrófa

Címlapról ajánljuk