Külföld

Osztrák kancellár: Az orosz erők súlyos támadásra készülnek

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 11. 21:11

Karl Nehammer Moszkvába repült, hogy jobb belátásra bírja Putyint, de pesszimistán távozott. Az orosz elnöknek ez volt az első személyes találkozója európai vezetővel az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta. 

Karl Nehammer osztrák kancellár hétfőn Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, írja az MTI. A találkozó közvetlen, a tárgyalás nyílt és nehéz volt, és az osztrák kancellár nem lett tőle derűlátó, épp ellenkezőleg – fogalmaz a kancellária közleménye. 

Vlagyimir Putyinnak ez volt az első személyes találkozója európai vezetővel az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta. A találkozó 75 percig tartott, ami rövidnek számít az orosz elnök szokásához képest.  

Ez nem baráti látogatás volt, a tárgyalás Putyin elnökkel nagyon közvetlen, nyílt és nehéz. A legfontosabb üzenetem az volt, hogy a háborút meg kell állítani, mert egy háborúban csakis vesztesek vannak mindkét oldalon

– jelentette ki Nehammer a közleményben, amely nem sokkal az után jelent meg, hogy véget ért a találkozó az orosz elnök hivatalos, Moszkvához közeli, novo-ogarjovói rezidenciáján.

A kancellár ezután sajtótájékoztatót tartott Moszkvában, és ezen azt mondta: 

Nem mondhatom, hogy optimistább lettem volna a Putyin elnökkel folytatott megbeszéléstől. Nyilvánvalóan az átfogó kelet-ukrajnai offenzívát készítik elő.

Karl Nehammer felszólította az elnököt, hogy vessen véget Ukrajna megszállásának, és szemére vetette az orosz hadsereg által elkövetett súlyos háborús bűncselekményeket. Figyelmeztette, hogy az ilyen bűncselekmények elkövetőinek felelniük kell majd tetteikért. Felhívta a figyelmét arra, hogy az Európai Unió az Oroszország elleni szankciók ügyében egységes, mint mindig.

A kancellár szinte semmit nem közölt arról, hogy az orosz elnök miképpen reagált a felvetéseire.

Zelenszkijjel is tárgyalt

Nehammer szombaton Kijevben járt, és találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Ott határozta el, hogy hétfőn Moszkvában találkozik Putyin elnökkel, elősegítendő a párbeszédet a háborús felek között, és erről tájékoztatta Zelenszkijt, Berlint és az Európai Bizottságot is. Vasárnap Bécsben újságíróknak nyilatkozva azt mondta: kockázatos és személyes diplomáciai missziót vállal, de minden tőle telhetőt meg akar tenni a béke érdekében, noha tudja, hogy a béke esélye nagyon halvány e pillanatban. Ígérte, hogy fel fogja vetni a bucsai tömeggyilkosság ügyét is.


Ausztria nem tagja a NATO-nak, de tagja az Európai Uniónak, és  szorosabb a kapcsolata Oroszországgal, mint általában az uniós országoknak, viszont ez már nem így volt az utóbbi időben. Bécs támogatta az EU minden szankcióját Moszkva ellen, csak a gázvásárlás leállítását ellenzi, ugyanis földgáz-felhasználásának 80 százalékát Oroszországból fedezi.

Ausztria a múlt héten kiutasított négy orosz diplomatát, ami jelképesnek számít, minthogy nagyon sok orosz diplomata teljesít szolgálatot Bécsben.

Nyitókép: Karl Nehammer osztrák kancellár távozik a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélésről – Fotó: Dragan Tatic/Osztrák kancellária/EPA/MTI

#Külföld#orosz-ukrán háború#ausztria#karl nehammer#kancellár#vlagyimir putyin#oroszország

Címlapról ajánljuk