Külföld

A felére eshet vissza az ukrán gazdaság, amit Magyarország is érezni fog

rtl.hurtl.hu

2022. április 11. 6:19

Az oroszok inváziója a példátlan összeomlás oka.

Ukrajna gazdasága 45,1 százalékkal fog zsugorodni idén tekintettel az orosz invázió nyomán bezárt vállalkozásokra, megszakadt exportokra és a megsemmisült termelőeszközökre – ismertette vasárnap a Világbank a háború gazdasági hatásait vizsgáló elemzésében, amit az MTI szemlézett.

A dokumentum szerint az ukrán vállalkozások több mint fele zárt be, a még működő cégek pedig rendes kapacitásukon alul teljesítenek. A fekete-tengeri hajózási útvonalak elvágásával Ukrajna elesett gabonaexportjának 90 százalékától, illetve összes exportjának felétől.

A Világbank előrejelzései szerint a kelet-európai régió (Ukrajna, Fehéroroszország és Moldova) GDP-je az idén 30,7 százalékkal fog zsugorodni. A közép-európai régió (Bulgária, Horvátország, Magyarország, Lengyelország és Románia) gazdasági növekedése a korábban becsült 4,7 százalékhoz képest mindössze 3,5 százalék lesz tekintettel a nagyszámú menekültre és a növekvő nyersanyagárakra.

E közben viszont az orosz gazdaság mindössze 11,2 százalékot fog esni idén a nyugati pénzügyi szankciók hatására.

Nyitókép: Egy gazda golyóálló mellényt visel vetés közben délkelet Ukrajnában – Fotó: Dmytro Smoliyenko / Ukrinform / Future Publishing via Getty Images

#Külföld#ukrajna#orosz-ukrán háború#világbank#Gazdaság#visszaesés

Címlapról ajánljuk