Külföld

Zelenszkij: Még a bucsainál is brutálisabb mészárlás volt Borodjankában

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 8. 6:33

„És mi történik majd, amikor a világ megismeri a teljes valóságot arról, hogy mit tettek az orosz katonák Mariupolban?” – kérdezte az ukrán elnök legutóbbi videóüzenetében. Az ukrán elnök szerint Mariupolban a megszálló orosz erők összegyűjtik a lemészárolt civilek holttesteit, és úgy akarják beállítani majd, mintha a város ukrán védői ölték volna meg őket.

A Kijevtől északnyugatra fekvő Borodjankában sokkal rosszabb a helyzet, mint Bucsában, ahol a várost egy hónapig ellenőrzése alatt tartó orosz haderő több száz civilt mészárolt le, mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök éjszaka, az Ukrajna elleni orosz háború 43. napjának végén.

„Megkezdődött a romok eltakarítása. Sokkal rosszabb ott a helyzet. Az orosz megszállásnak még több áldozata van” – fogalmazott az elnök a Telegramon és YouTube-on közzétett videoüzenetében.


Zelenszkij beszédében további fegyvereket kért Ukrajna számára, hogy folytathassák az ellenállást az orosz hadsereggel szemben. Üdvözölte, hogy kizárták Oroszországot az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából az ukrán civilek elleni bűncselekmények miatt.

„Oroszországnak már régóta semmi köze az emberi jogokhoz. Talán egy nap ez megváltozik. De eddig az orosz állam és az orosz hadsereg jelenti a legnagyobb fenyegetést a bolygón a szabadságra, az emberi biztonságra, az emberi jogokra. Bucsa után ez már nyilvánvaló” – mondta Zelenszkij.

Az ukrán vezetés szerint az orosz hadsereg több mint 300 civilt gyilkolt meg Bucsában. A helyenként hátrakötözött kezű és az utcán heverő holttestekről készült felvételek bejárták a világot, és hatalmas felháborodást váltottak ki. Moszkva szerint az ukrán hadsereg, a NATO és az EU által megrendezett provokációról, álhírekről van szó, miközben minden rendelkezésre álló bizonyíték szerint a megszálló orosz hadsereg katonái követték el a tömegmészárlásokat.

És mi történik majd, amikor a világ megismeri a teljes valóságot arról, hogy mit tettek az orosz katonák Mariupolban?

 – tette fel a kérdést Zelenszkij. „Ott szinte minden utcán az van, amit a világ Bucsában és a kijevi térség más városaiban láthatott, miután az orosz csapatok visszavonultak. Ugyanaz a kegyetlenség, ugyanazok a szörnyű bűnök” – mondta az ukrán elnök.

„Egyre több információ érkezik arról, hogy az orosz propagandisták mire készülnek. Úgy akarják majd bemutatni a mariupoli áldozatokat, mintha nem az orosz hadsereg, hanem a város ukrán védői ölték volna meg őket. A megszállók ehhez összegyűjtik az utcán heverő holttesteket, és átviszik őket máshová. Hogy egy kidolgozott propaganda-forgatókönyvnek megfelelően máshol használják fel azokat” – tette hozzá Zelenszkij. 

Olyan megszállókkal van dolgunk, akikben semmi emberi nem maradt. Hogy igazolják saját gyilkosságaikat, a meggyilkolt embereket egyszerűen díszletnek, propagandakelléknek veszik. És ez egy külön háborús bűntett, amiért minden egyes propagandistát felelősségre fognak vonni.

Az ukrán fegyveres erők továbbra is mindent megtesznek az orosz csapatok donbaszi offenzívájának visszaverése érdekében, tette hozzá. „A megszálló erők ezen a területen egyre aktívabbak és újabb erősítés érkezik hozzájuk Oroszországtól. Mindezt látjuk. Elemezzük az ellenség minden lépését. És válaszolni fogunk. Keményen.”

#Külföld#orosz-ukrán háború#volodimir zelenszkij#ukrajna#videóüzenet#oroszország#háborús bűnök#bucsa#bodrjanka#mariupol

Címlapról ajánljuk