Külföld

Ismét szóba került Finnország és Svédország NATO-csatlakozása, Moszkva már fenyegetőzik

rtl.hurtl.hu

2022. április 8. 6:44

Ha a két ország belépne a szövetségbe, Oroszország kénytelen lenne saját intézkedésekkel „helyreállítani az egyensúlyt” – mondta az orosz külügyminiszter.

Szóba került Svédország és Finnország csatlakozása a NATO-hoz az észak-atlanti szövetség külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán – mondta el csütörtökön az amerikai külügyminisztérium egyik illetékese.

„Erről nyilvánvalóan az érintett országoknak maguknak kell dönteniük” – fogalmazott a név nélkül nyilatkozó diplomata. 

A szövetség ajtaja továbbra is nyitva áll, és szóba került az ő lehetséges jelöltségük is 

– mondta.

Ukrajna megtámadása miatt mindkét, hagyományos el nem kötelezett ország csatlakozása ismét napirendre került. Finnországban a belépést többnyire ellenző közvélemény is pártolná, hogy az ország belépjen a katonai szövetségbe.

Pekka Haavisto finn külügyminiszter nemrég úgy nyilatkozott, hogy Helsinki néhány hét alatt tisztázza a következő lépéseket a potenciális csatlakozással kapcsolatban.

A Kreml korábban súlyos következményekkel fenyegette meg Svédországot és Finnországot, ha csatlakozni akarnának a NATO-hoz. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a héten úgy fogalmazott, hogy 

ez esetben Moszkva kénytelen lenne saját intézkedésekkel „helyreállítani az egyensúlyt”.

Nyitókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter üdvözli finn hivatali partnerét, Pekka Haavistót Szentpéterváron 2021. február 15-én – Fotó: MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium

#Külföld#finnország#svédország#oroszország#nato#orosz-ukrán háború#ukrajna

Címlapról ajánljuk