Külföld

Oroszországnak rosszul esett, hogy Magyarország is megszavazta a szankciókat, de Moszkva továbbra is bízik Budapestben

rtl.hurtl.hu

2022. április 6. 11:44

Az orosz nagykövet szerint az Orbán-kormányt Brüsszel csak „belekényszerítette” az Oroszország elleni szankciókba.

A Kremlnek nincs oka nem bízni az Orbán-kormányban, bár kissé neheztelnek a Magyarország által is elfogadott uniós szankciók miatt – idézte a Magyar Hang Jevgenyij Sztanyiszlavov budapesti orosz nagykövetet, aki a Ria Novosztyi hírügynökségnek értékelte a magyar kormányzati politikát. 

Sztanyiszlavov ugyanakkor úgy véli, hogy 

az Orbán-kormányt Brüsszel csak „belekényszerítette” az Oroszország elleni szankciókba.

A nagykövet emlékeztetett, hogy a magyar kormány nem támogatja a földgázra, kőolajra és nukleáris erőművekre vonatkozó szankciókat, ugyanakkor arra is kitért, hogy Magyarország gyakorlatilag megbénulna az orosz források azonnali elzárásával. 

A földgázszükséglet 85 százalékát, a kőolaj 55 százalékát az orosz export biztosítja. Paks pedig az ország villamos-energia-szükségletének 52 százalékát termeli, ami nélkül lehetetlen lenne a magyar gazdaság stabilitását biztosítani, és a magyar háztartások igényeit fedezni – tette hozzá Sztanyiszlavov. 

Szerinte így nincs is tér és lehetőség arra, hogy a magyar kormány az országgyűlési választások után keményebb szankciókhoz folyamodjon.

A nagykövet kitért az orosz-magyar energetikai együttműködés „zászlóshajójának” nevezett Paks 2-projektre, amelyhez szerinte az orosz állam nagyon kedvezményes hitelt nyújt. Hozzátette, nem fogja elhallgatni, hogy a Magyarország által is elfogadott uniós szankciók „nem segítik elő a Paks 2-projektnek kedvező körülmények megteremtését”, és némi kiigazításra lesz szükség az új helyzet ismeretében. Ám  lesz megoldás, hiszen ez az orosz és a magyar félnek is közös érdeke – mondta Jevgenyij Sztanyiszlavlov.

Nyitókép: Bruzák Noémi/MTI

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#orosz nagykövet

Címlapról ajánljuk