Külföld

Meghalt Vlagyimir Zsirinovszkij orosz politikus

rtl.hurtl.hu

2022. április 6. 14:43

A harmadik legerősebb orosz politikai párt első emberét február 2-án koronavírus-fertőzéssel szállították kórházba.

Meghalt Vlagyimir Zsirinovszkij, az Oroszországi Liberális Demokrata párt vezetője – közölte szerdán Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlamenti alsóház elnöke.

A Nyugat-ellenes, gyakran provokatív kijelentéseiről ismert, 75 éves konzervatív-nacionalista-szélsőjobbos politikust, a harmadik legerősebb orosz politikai párt első emberét február 2-án koronavírus-fertőzéssel szállították kórházba.

Zsirinovszkij három évtizeden át volt az orosz belpolitika közismert szereplője. Emlékének képviselőtársai egyperces csenddel adóztak, az alsóház megszakította ülését.

A hvg.hu cikke szerint a kazahsztáni Almatiban született Vlagyimir Zsirinovszkij volt Oroszország posztszovjet időszakának legellentmondásosabb politikusa: a szélsőségesen nacionalista pártvezér számtalanszor fenyegette a Nyugatot atomháborúval, egyszer még azt is javasolta, hatalmas ventilátorokat kellene telepíteni az egykori szovjet balti tagállamok határára, amelyek átfújnák a radioaktív szennyezést az 1986-ban felrobbant csernobili atomerőmű környékén lévő tiltott övezetből. 

Indult az elnökválasztásokon is, azt ígérte, ha ő lesz az államfő, azonnal diktatúrát vezet be és visszaszerzi Oroszországnak Finnországot és az Egyesült Államokhoz tartozó Alaszkát.

Amikor pedig 2016-ban egy török vadászgép a szír-török határ közelében lelőtt egy orosz repülőt, Zsirinovszkij azt javasolta, hogy Moszkva robbantson fel egy atombombát a Boszporusznál, s így a keletkező szökőár legalább kilencmillió isztambulit ölne meg.

Nyitókép: Makszim Sipenkov/MTI/EPA

#Külföld#vlagyimir zsirinovszkij#gyász#halál

Címlapról ajánljuk