Külföld

Kim Dzsongun húga atomcsapással fenyegette meg Dél-Koreát

Mohos MátéMohos Máté

2022. április 5. 8:15

Ez lenne a válasz egy esetleges katonai akcióra.

„Ez nem puszta fenyegetés” – fenyegette meg Dél-Koreát Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető húga kedden. Szerinte egy atomcsapás lenne Phenjan válasza Dél-Korea esetleges katonai akciójára.

Mint mondta, Szöul elkerülheti ezt a sorsot, ha feladja egy atomfegyverekkel rendelkező állam elleni megelőző csapással kapcsolatos  „ábrándozásait”, írja az MTI.

Szo Vuk dél-koreai védelmi miniszter pénteken arról beszélt, hogy országa különböző, jelentősen megnövelt hatótávolságú és erejű rakétatípusokkal rendelkezik, amelyek „képesek nagy pontossággal, gyorsan eltalálni bármely célpontot Észak-Koreában”.

A tárcavezető hozzátette: a minisztérium minden segítséget megad a hadseregnek, hogy elsöprő választ tudjon adni Phenjan rakétafenyegetésére. A miniszter beszédében ellenségnek nevezte  Észak-Koreát.

Kim Jodzsong nagyon nagy hibának nevezte a dél-koreai miniszter nyilatkozatát. Mindemellett hangsúlyozta, hogy Phenjan elutasítja a háborút, amely romokká változtatná a Koreai-félszigetet és nem tartja fő ellenségének Dél-Koreát. Amennyiben Dél-Korea valamely okból mégis a Szo Vuk által „hirdetett katonai megelőző csapás” útját választaná, mindez megváltozhat és Dél-Korea válhat célponttá-

Észak-Korea az idén már több alkalommal tesztelt nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat. Washington és Szöul is attól tart, hogy a megrekedt nukleáris leszerelési tárgyalások közepette a kommunista állam ismét elkezdheti atomfegyverek tesztelését, amivel 2017-ben felhagyott.

A kommunista állam vezetője nemrég egy ZS-kategóriás akciófilmbe illő videóval rukkolt elő, hogy hazája fegyverkezését reklámozza:


Nyitókép: Jorge Silva / Pool via Bloomberg

#Külföld#kim dzsongun#atom#dél-korea#észak-korea#kim jodzsong#fenyegetés

Címlapról ajánljuk