Külföld

A szlovák külügyminiszter felszólította Szijjártó Pétert, hogy valljon színt a háborúval kapcsolatban

rtl.hurtl.hu

2022. március 31. 17:03

Szijjártó Péter szerint az ukránok a magyar baloldallal egyezkednek.

Pozsonyban tárgyaltak csütörtökön a „Bukaresti Kilencek” külügyminiszterei (a platform a NATO keleti szárnyának országait, Magyarországot, Bulgáriát, Csehországot, Észtországot, Lengyelországot, Lettországot, Litvániát, Romániát és Szlovákiát tömöríti). Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a tanácskozás után a magyar állami tévének arról beszélt, hogy elmondta kollégáinak: a magyar kormány tudja, hogy „folyamatos egyeztetés van az ukránok és a baloldal között”, „megegyezés született, hogy a baloldal azonnal elkezdené a fegyverek szállítását Ukrajnába”, „értjük azt, hogy az ukránoknak az az érdeke, hogy egy baloldali kormány legyen Magyarországon, amely fegyvereket szállítana”.

Szijjártó Pétert egyébként szerdán rémhírterjesztésért feljelentette Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért ellenzéki tömörülés miniszterelnök-jelöltje, azt mondta, nem igaz, hogy az ellenzék tárgyalt az ukrán elnökkel és az sem, hogy katonákat küldenének Ukrajnába.

A csütörtöki ülés után a házigazda Szlovákia külügyminiszterét többek közt arról kérdezték, hogy mi Magyarország álláspontja az ukrajnai orosz invázióval kapcsolatban. Ivan Korčok erre úgy válaszolt, hogy

Fontos, hogy a szövetség egységes legyen. A magyar külügyminisztertől is egyértelmű állásfoglalást kértem a találkozónk során.

A szlovák külügyminiszter azt is fontosnak nevezte, hogy következetes lépéseket tegyenek azért, hogy mielőbb megszüntessék a szövetség függőségét Oroszországtól – írta a 444.

Nyitókép (archív): MTI/TASR/TASR/Martin Baumann

#Külföld#szlovákia#szijjártó péter#orosz-ukrán háború#ukrajna#ivan korčok

Címlapról ajánljuk