Külföld

Szőnyeg alá söpörték a szexuális zaklatást egy ausztrál szociális intézményben

rtl.hurtl.hu

2022. március 31. 19:49

A fogyatékossággal élő nőnek nem hittek a dolgozók.

Semmit nem tett egy ausztrál egyházi szociális intézmény, az Anglicare azután, hogy egy fogyatékossággal élő lakójukat szexuálisan zaklatták – írja a Guardian.

A fejlődési rendellenességgel élő Nikyt (a nő nevét a lap megváltoztatta) egy másik fogyatékossággal élő ember zaklatta 2018-ban az Anglicare egyik létesítményében, de amikor segítséget kért az intézmény dolgozóitól, nem hittek neki. Egyikük egyenesen azt mondta, hogy „ez nem történt meg”.

A fogyatékossággal élő emberek ellen elkövetett bántalmazást vizsgáló bizottságnak csütörtökön Niky anyja azt mondta: ezek után férjével bementek az intézménybe, ahol azt mondták nekik, hogy forduljanak a rendőrséghez, mert ez a hatóságokra tartozik. A fiatal nő apja ezután feljelentést tett, az elkövetőt pedig felelősségre vonták, az intézmény azonban tétlen maradt.

Azután, hogy a szülők tavaly egy felülvizsgálat során panaszt tettek, Niky és családja írásos bocsánatkérést kapott az Anglicare-től, bár az anyja szerint ez „nem tűnt túl őszintének”. A csütörtöki meghallgatáson az is kiderült, hogy mindössze egy biztonsági kamera volt a létesítményben, és az sem rögzítette a zaklatást.

A bizottság meghallgatta az Anglicare munkatársát is, aki sírva fakadt, miután elismerte, hogy nem jelentették a zaklatást a hatóságoknak, és nem nyújtottak utólag sem segítséget Nikynek és családjának. A szervezet ígéretet tett arra, hogy felülvizsgálják a szabályzataikat, és alapos képzést nyújtanak a dolgozóiknak és ügyfeleiknek is.

Illusztráció: iStock / Getty Images Plus

 

 

#Külföld#ausztrália#szexuális zaklatás#anglicare#fogyatékosság

Címlapról ajánljuk