Külföld

Halálraítélt férfival házasodott össze egy halálbüntetés-ellenes ügyvédjelölt

rtl.hurtl.hu

2022. március 31. 15:44

Már háromszor próbálták kivégezni Richard Glossipot, akinek először karácsonyi képeslapot küldött Lea Rodger.

Egy 32 éves floridai ügyvédjelölt, Lea Rodgers az oklahomai állami fegyházban összeházasodott az 59 éves halálra ítélt Richard Glossippal – számol be az AP hírügynökség.

A férfi az ellene hozott ítélet szerint az 1990-es években megölette annak a motelnek a tulajdonosát, ahol dolgozott. Barry Van Treese-t kirabolta és agyonverte a motel gondnoka, Justin Sneed, akit szintén halálra ítéltek, de azt állította, hogy Richard Glossip tízezer dollárt ígért neki, ha ezt megteszi.

Lea Rodgers több mint egy évtizede kampányol a halálbüntetés betiltásáért. Azt mondta, azért ment hozzá Glossiphoz, mert nem akarta vesztegetni az időt: a férfi már három kivégzési kísérletet túlélt, és rövidesen negyedszer is megpróbálják végrehajtani az ítéletet. Legutóbb, 2015-ben azért fújták le az ítéletvégrehajtást, mert kiderült, hogy a börtön rossz szert kapott a méreginjekciós kivégzéshez. Emiatt Oklahomában csaknem hét évre felfüggesztették a halálos ítéletek végrehajtását.

Oklahomában évente kétszer van lehetőségük a fogvatartottaknak a házasságkötésre. A nászéjszaka nem engedélyezett, de Lea Rodger elmondta: megfoghatták egymás kezét új férjével, és meg is csókolhatták egymást.

A nő azt mondta, nem Richard Glossip „hírhedtsége” vonzotta, és a házasságra sem gondolt, amikor felvette a férfit azoknak az elítélteknek a listájára, akiknek minden évben karácsonyi képeslapot küld. Ám miután telefonon is beszéltek, gyorsan elmélyült a kapcsolatuk. „Úgy éreztük, mintha egész életünkben ismertük volna egymást” – mondta Lea Rodger, hozzátéve, hogy a házasságuk nem a figyelemfelkeltésről szól, a figyelemnek „Glossip ártatlanságára kell irányulnia”.

A férfit rendszeresen látogatta a börtönben az a Helen Prejean nővér, akiről 1995-ben a Ments meg, uram! című film készült Susan Sarandon főszereplésével. A színésznő maga is kiállt Glossip ártatlansága mellett.

Richard Glossipnak egyébként ez a második házassága, amit a rácsok mögött kötött: 2018-ban a 21 éves Leigha Joy Jurasikot vette el, akivel tavaly váltak el. A nő nem jelent meg azon a tárgyaláson, amelyen a bíró arra kötelezte őt, hogy 8500 dollár tartásdíjat és jogi költséget fizessen meg Glossipnak.

Illusztráció: Paul Harris/Getty Images

 

#Külföld#halálbüntetés#richard glossip#lea rodger#oklahoma#amerikai egyesült államok

Címlapról ajánljuk