Külföld

Jachtos kéjutazás és posztok segítik az eltitkolt oligarcha-vagyonok felkutatását

rtl.hurtl.hu

2022. március 30. 10:10

A gyenge láncszemek előszeretettel mutogatják fényűző életüket. A képek az avatott szemek számára nyomok, amelyek elvezetnek az oligarchák titkolt birodalmaiba. 

Három héttel azután, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát, Instagramos fotók terjedtek el a Twitteren. A képeken egy fiatal orosz nő egy luxusjachton szelfizik, illetve bikiniben pózol egy medence mellett. Polina Kovaleva, az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov hivatalosan el nem ismert mostohalánya néhány nap múlva szankciós listára került, megtiltották, hogy belépjen az Egyesült Királyságba, vagyonát pedig befagyasztották – ezzel a példával mutatta be a Vice, milyen jó szolgálatot tett az oligarchák eltitkolt vagyona után kutató nyomozóknak, hogy a szupergazdagok és körük immár egy évtizede a közösségi médiában kérkednek minden képzeletet felülmúló életszínvonalukkal.


Néhány hanyag Instagram-bejegyzés ugyanis romba döntheti titkos birodalmaik legjobb védelmi rendszerét, az anonimitást. Maguk az oligarchák ritkán használják az Instagramot arra, hogy bepillantást engedjenek életükbe, a velük bulizó emberek – egy nevelt gyerek, egy volt feleség, vagy egy eszkort – azonban könnyelműen posztolhatnak, ahogyan erre korábban több példa is akadt. 

Bár a képeken az avatatlan szem jachtokon pózoló bulizókat, teniszpályákat vagy tengerpartokat lát, aki tudja mit keressen, azok számára ezek bizonyítékok.

„Ahhoz, hogy influenszer lehess, meg kell mutatnod magad” – mondta a lapnak Alex Finley, a CIA egykori tisztje, aki jelenleg Spanyolországban él és komoly erőfeszítéseket tesz az oligarchák jachtjainak nyomon követésére.

Nagy társadalmi nyomás nehezedik rájuk, hogy megmutassák vagyonukat. Nem értik a érvényben lévő biztonsági szabályokat, és nem értik mindazt, amit az emberek kitalálhatnak egy fénykép alapján

 – mondta Finley, akik szerint ezek az oligarchák köréhez tartozó, posztó személyek a gyenge láncszemek. 

Klasszikus esetnek számít Vlagyimir Putyin helyettese, Igor Sechin esete. A titkolózásra és kegyetlenségre való hajlama miatt a sajtóban „Darth Vadernek” becézett Sechin a Kreml egyik legbefolyásosabb embere, emellett a Rosznyefty orosz nemzeti olajtársaság elnökeként, majd vezérigazgatójaként vált ismertté.

Vagyonát azonban volt felesége Instagram-fiókja tette ismertté: így tudták először kapcsolatba hozta őt azzal az Amore Vero nevű, 120 millió dolláros megajachttal, amelyet a hónap elején foglaltak le Franciaországban.  Az OCCRP nemzetközi oknyomozó csoport és a Novaja Gazeta független orosz lap közös nyomozása mutatta be az Olga által közzétett Instagram-fotók alapján a kapcsolatot, illetve a jacht egzotikus utazásait. Sechin soha nem erősítette meg, hogy övé a jacht, amelynek nevét válása után megváltoztatták. 

A letartóztatott és elítélt orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij  készített oknyomozó videót, amelyben Oleg Deripaska milliárdost egy norvégiai jachtos utazáshoz kapcsolta.

Az ellenzéki politikus Anastasia Vasukevics felnőtt tartalmakat kínáló Instagram-fiókját használta fel nyersanyagként ahhoz a dokumentumfilmhez, amelyben Deripaska és egy magas rangú orosz kormánytisztviselő titkos tengeri találkozóját mutatta be. Az ütazáson részt vevő, lengén öltözött Vasukevics ugyanis olyan fotókat is közzétett, amelyeken Deripaska mellett szerepelt, sőt, a milliárdos szeretőjeként hivatkozott magára. Navalnij Vasukevics fotóit és videóit felhasználva mutatta be, hogy a modell 2016 augusztusában Deripaskához és egy orosz miniszterelnök-helyetteshez csatlakozva kéjutazáson vett részt.

Később Vasukevics azt mondta: szemtanúja volt Oroszország a 2016-os amerikai választásokban való beavatkozásával kapcsolatos magas szintű megbeszéléseknek, állítása szerint pedig minderről hangfelvételei is vannak.  Nem sokkal ezután Thaiföldön letartóztatták, mivel a vád szerint egy „szexguruval” intim szolgáltatásokat nyújtott, szabadon engedése után pedig Moszkvában vették őrizetbe. Innen is elengedték, majd azt mondta, hogy a felvételeket átadta Deripaskának és az ügyről nem akar többet beszélni.


Deripaska többször is tagadta, hogy bármiféle jogsértést követett volna el, mondván, hogy a „hamis állítások” 

egy tervezett kampány eredményei, amelynek célja a hírnevem csorbítása.

Visszautasította Vasukevics kapcsolatukkal kapcsolatos állításait is. Az Egyesült Államok később szankcionálta Deripaskát, részben a Kremlhez fűződő állítólagos szoros kapcsolatai miatt.

Nyitókép: Twitter

#Külföld#orosz#oligarcha#vagyon#jacht#ma

Címlapról ajánljuk