Külföld

Abortusztablettát adott egy bántalmazott nőnek, bíróság elé állítják

rtl.hurtl.hu

2022. március 28. 15:24

A tavaly szigorított abortusztörvények alapján először indul eljárás Lengyelországban. Az „abortusz végrehajtásának illegális segítése miatt” három évig terjedő börtön jár, igaz, az adott ügyben egy nő végül a stressz miatt vetélt el.

Jövő héten tartják a bírósági tárgyalását annak a lengyel nőnek, akit elsőként vonnak felelősségre az ország tavaly szigorított abortusztörvénye alapján – írja a Guardian. A nők abortuszhoz való hozzáférését évtizedek óta szigorúan szabályozzák Lengyelországban, a tavaly januárban életbe léptetett szabályok pedig ellehetetlenítették, hogy valaki legálisan és biztonságosan végeztethessen terhességmegszakítást belföldön.

A nehéz helyzetben lévő lengyel nőknek segít az Aborcyjny Dream Team (ADT) nevű aktivistacsoport, de alapvetően a törvényi kereteken belül végzik tevékenységüket: a hozzájuk forduló nőket külföldi szervezetekhez irányítják, amelyek postán küldenek abortusztablettát a rászoruló nőknek. Így az ADT ellen nem indulhat eljárás, hiszen nem vádolhatók azzal, hogy közvetlenül végeznek terhességmegszakítást.

Az ADT egyik tagja, Justyna Wydrzyńska viszont azért került bajba, mert 2020. február végén maga küldte el egy nőnek a nála lévő tablettákat. Mint mondta, a nő, akin segíteni akart, bántalmazó kapcsolatban élt. Németországban akart abortuszt végeztetni, de ezt a férje megakadályozta, közben pedig a koronavírus-járvány is kezdett kibontakozni, a lengyel posta pedig arról tájékoztatott, hogy a külföldi csomagokat vizsgálhatják, vagy felfüggeszthetik a kézbesítésüket.

Justyna Wydrzyńska elmondta: korábban ő is volt ilyen helyzetben, ezért nem mérlegelt, csak az lebegett a szeme előtt, hogy mielőbb segíthessen. Végül azonban a bántalmazó férj tudomására jutott, hogy feleségének abortusztablettákat küldtek postán, és kihívta a rendőröket, ám a nő végül a stressztől elvetélt.

Az aktivistához csak több mint egy év múlva szálltak ki a rendőrök. Elkobozták a nála lévő abortusztablettákat, valamint a saját és gyerekei számítógépeit is. Megvádolták azzal, hogy illegálisan segítette abortusz végrehajtását, amiért akár három évre is börtönbe zárhatják.

Az eljárásra válaszul az ADT online kampányt indít #IamJustyna szlogennel, hogy felhívják a világ figyelmét a lengyelországi helyzetre. Az aktivistacsoport egyik tagja, Kinga Jelińska azt mondta:

Ez a törvény arról szól, hogy elszigeteljék azokat, akiknek abortuszra van szükségük, hogy azt érezzék, egyedül vannak. Mi meg akarjuk mutatni, hogy ez nem így van, számíthatnak ránk, a barátaikra és a családjukra.

Nyitókép (illusztráció): Michal Fludra/NurPhoto via Getty Images

#Külföld#lengyelország#abortusz#per#abortusztilalom#nők jogai

Címlapról ajánljuk