Külföld

Itt az új orosz zászló, a háborúellenes mozgalom szimbóluma

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 27. 18:16

A fehér-kék-piros trikolórból a Putyin ukrajnai mészárlását ellenzők lemosták az alsó vérvörös sávot.

Az Ukrajna ellen indított háborút ellenző orosz és nemzetközi mozgalom új szimbólumot talált magának az utóbbi napokban, hetekben. Aki figyelemmel követte a háború kitörése utáni napokban a világszerte kibontakozó tüntetéseket, észrevehette, hogy egy idő után a kék-sárga ukrán zászlók mellett egy másik, korábban még nem látott zászló is megjelent.

A Vlagyimir Putyin ukrajnai mészárlását ellenző tüntetők közül néhányan fehér-kék-fehér zászlókat lengettek.

A hagyományos ukrán zászlók mellett látható új zászlók erős szimbólumai lettek a háborúellenes megmozdulásoknak: a fehér-kék-fehér zászló szószólói szerint Oroszország hagyományos trikolor zászlaja vérontáshoz kötődik, ezért szükség volt egy olyan lobogóra, ami a putyini vérontást elutasító, békeszerető orosz népet képviseli.

A Meduza független orosz-angol híroldal cikke szerint az ötlet egy 31 éves, Berlinben élő orosz dizájner, Kai Katonina fejéből pattant ki, aki a háború februári kezdete óta járt tiltakozó gyűlésekre Oroszország ukrajnai inváziója ellen. Társaival hamar úgy látták, hogy az államuk tettei ellen tiltakozó oroszoknak szükségük van valamilyen egyesítő szimbólumra – különben úgy tűnne, mintha minden orosz támogatná a háborút, és minden tüntető ukrán lenne.

Egyértelmű volt, hogy háborúellenes oroszokként kell megjelölnünk magunkat, és hogy szükségünk van valamilyen szimbólumra.

Február 28-án Kai közzétette a Facebookon az orosz zászló saját verzióját: egy zászlót "a vörös, véres csík nélkül". A szimbólum innentől gyorsan elterjedt a közösségi médiában.


Kiderült, hogy más oroszok, mind Oroszországban, mind külföldön, hasonló elképzelésekkel álltak elő a fehér és kék zászlóra. Egy Oroszországban élő művészeti menedzser és PR-szakember is egy fehér-kék-fehér zászlót javasolt a Twitter-fiókján:


„2010 óta járok utcai tüntetésekre és már akkor is láttam, hogy az orosz tüntetőknek nincs közös szimbólumuk. A jelenlegi trikolór zászlót a Kreml és az ellenzék is használja, és számos háború, sportbotrány és több más kellemetlen esemény után elvesztette hitelességét. Úgy tűnt, valóban szükség van egy új szimbólumra” – mondta a neve elhallgatását kérő orosz aktivista, aki ekkor találta ki a fehér-kék-fehér zászlót. Megbeszélte a barátaival, és közzétette Twitterén. Nem sokkal később rábukkant Kai posztjára, és rájött, hogy más városok aktivistái már pontosan ugyanezt a zászlót használják.

Nem volt vita arról, hogy valójában ki alkotta a zászlót. Mindkét tervező egyetértett abban, hogy a zászló az emberek közös alkotása. „Nem számít, hogy ki a szerző. Biztos vagyok benne, hogy egyszerre találtuk ki a zászlót. A legfontosabb, hogy gyökeret verjen” – mondta az orosz művészeti menedzser.

Az aktivisták szerint a véres sáv lemosásán túl több jó ok is van rá, hogy megszabaduljon a piros színtől Oroszország zászlaja. A javasolt új zászló:

  • utal az orosz demokrácia bölcsőjeként ismert Velikij Novgorod korábbi zászlajára,
  • hasonlít a fehérorosz fehér-piros-fehér tiltakozó zászlóra,
  • az eget és a havat idézi,
  • más ország még nem használja.

A 2022. március eleje óta a béke új szimbólumaként lengetik tüntetéseken az új, természetesen nem hivatalos orosz zászlót szerte a világban. A vilniusi Szabad Oroszország Fórum a fehér-kék-fehér zászlót a béke és a szabadság zászlajának nevezte. A zászló népszerűsítésére egy honlap is indult, ami leszögezi, hogy a fehér-kék-fehér lobogó nem egy új állami zászló terve, hanem háborúellenes szimbólum, amely egyesíti az embereket.

Nyitókép: fehér-kék-fehér zászlók Londonban, a Trafalgar téren tartott Ukrajna mellett kiálló tüntetésen, március 26-án – Fotó:Vuk Valcic/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#zászló#háborúellenes tüntetők

Címlapról ajánljuk