Külföld

Biden: Putyin azt hitte, meg tudja osztani a NATO-t

rtl.hurtl.hu

2022. március 26. 14:26

Számíthattok ránk, mondta az amerikai elnök.

„Biztos vagyok benne, hogy Vlagyimir Putyin azzal számolt, hogy meg tudja osztani a NATO-t, el tudja választani a keleti szárnyat a nyugatitól, és képes lesz megosztani a nemzeteket múltbeli történelem alapján" – mondta Joe Biden amerikai elnök varsói látogatásán a BBC szerint. Kétnapos lengyelországi látogatásának zárónapján az elnök úgy fogalmazott: Putyin „ezt nem tudta megtenni – mindannyian együtt maradtunk.”

Joe Biden úgy látja: a történelem megmutatta, hogy milyen fontos, hogy az Egyesült Államok ne maradjon a pálya szélén az európai konfliktusok során. Tanultak a két világháború szomorú tapasztalataiból, amikor a pálya szélén maradtak és nem vettek részt az európai stabilitás megteremtésében, tette hozzá. Felidézte, hogy szenátorként, a Külügyi Bizottság tagjaként, alelnökként és most elnökként jár Lengyelországban, és „már régóta” mondja, hogy az európai stabilitás kulcsfontosságú az Egyesült Államoknak nem csak Európával kapcsolatos, hanem globális érdekeik miatt is. 

 Az MTI híre szerint  az amerikai elnök nyomatékosította: az észak-atlanti szerződés ötödik, a kollektív védelemről szóló cikkelye szent kötelességvállalást jelent Washington számára. 

Tessék elhinni, hogy számíthattok ránk

 – fogalmazott.

Az amerikai elnök szombaton először Andrzej Duda elnökkel folytatott négyszemközti beszélgetést. Bident Antony Blinken külügyminiszter, Lloyd Austin védelmi miniszter, valamint Jake Sullivan nemzetbiztonsági főtanácsadó kíséri a lengyelországi tárgyalásokon.

 A Dudával folytatott tárgyalásokat megelőzően, szombat délelőtt Biden, Blinken és Austin Varsóban Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel és Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszterrel is találkozott.

Nyitókép: Jeff J Mitchell / Getty Images

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#joe biden#varsó

Címlapról ajánljuk