Külföld

Az FBI a Facebookon trollkodja a kiégett orosz titkosügynököket

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 25. 13:41

Célzott, de nyilvános hirdetésben próbálják rávenni őket, hogy adjanak át nekik információkat.

Titkosszolgálat az FBI, most azonban mégsem titkos módszerekkel próbál hatni az orosz titkosszolgálatok tagjaira. Az iroda célzott hirdetéseket tett közzé a Facebookon, amik mindenképp megjelennek az amerikai orosz nagykövetség és a közelében tartózkodók falán.

A hirdetéshez csatolt képen Szergej Nariskin, az orosz külügyi hírszerzés vezetője látható Vlagyimiri Putyin társaságában. A kép egy nyilvános találkozón készült a háború előtt, amikor a hebegő-habogó tisztet újra és újra félbeszakította Putyin azzal, hogy „beszéljen egyenesen”. Erről emlékezetes videó is készült:

Most az FBI is ezt kéri reménybeli informátoraitól: emlékeztetnek, hogy összes forrásukat szigorúan kezelik. A Washington Postnak nyilatkozó volt FBI-ügynök szerint ez a módszer duplán is hatásos.

Egyrészt lehet, hogy tényleg információkat adna át az irodának pár diplomata vagy kém, másrészt pedig az orosz titkosszolgálatok – valószínűleg amúgy is túldolgoztatott – tagjainak most sorra ellenőrizniük kell a nagykövetségen tartózkodókat, hogy elhagyták-e az épületet, hogy az FBI irodájába menjenek, vagy hogy bármilyen más módon felvették-e a kapcsolatot velük.

Peter Lapp arról beszélt a lapnak: pont jó a hirdetés időzítése, mivel jelenleg valószínűleg több csalódott tagjai is van az orosz nagykövetségnek, illetve a kormánynak. Korábban mi is írtunk róla, hogy az orosz titkosszolgákat vádolja Putyin azzal, hogy pontatlan információkat kapott Ukrajnáról a háború előtt.

Valószínűleg az Operatív Információs Főosztálynak, azaz a DOI-nak kellett felmérnie a közhangulatot Ukrajnában az invázió elindítása előtt. Úgy tűnik azonban, hogy átverték Putyint. Mivel nem merték feldühíteni az elnököt, nem azt mondták neki, amit tapasztaltak, hanem azt, amit hallani szeretett volna. Vagyis téves felderítési információkkal látták el az elnököt a háború előtt.

Nyitókép: FBI / Facebook

#Külföld#fbi#orosz-ukrán háború#nagykövetség#usa#facebook

Címlapról ajánljuk