Külföld

Magyarországon is új harccsoportot hoz létre a NATO

rtl.hurtl.hu

2022. március 24. 14:30

A csütörtöki csúcson a szövetség bejelentette, hogy negyvenezer katonát vezényelnek a NATO keleti szárnyába, többnemzetiségű harci alakulatokat hoznak létre Bulgáriában, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában.

Oroszország hódító háborút folytat Ukrajna ellen a csütörtöki NATO-csúcson született nyilatkozat szövege szerint. A szövetség tagjainak állam- és kormányfői felszólították Vlagyimir Putyint, hogy haladéktalanul szüntesse be a háborút és vonja vissza csapatait Ukrajnából, Fehéroroszországot pedig arra, hogy hagyjon fel a bűnrészességgel. A NATO szerint Oroszország Ukrajna elleni támadása a globális biztonságot fenyegeti, az orosz államfő retorikája pedig felelőtlen és destabilizáló.

A szövetség együttműködik a nemzetközi közösséggel annak érdekében, hogy felelősségre vonják a humanitárius és nemzetközi jog megsértőit, a háborús bűnösöket. Mélyen aggódnak a szexuális erőszak és embercsempészet megnövekedett kockázata miatt, követelik, hogy Oroszország biztosítson a civileknek gyors, biztonságos és akadálytalan elvonulást, valamint a humanitárius segélyek eljutását Mariupolba és a többi ostromlott városba.

A NATO jelezte, hogy továbbra is szembeszáll Oroszország hazugságaival, amelyekkel az agresszor a civil lakosság elleni további támadásokat akarja megalapozni. A vegyi és biológiai fegyverek bárminemű használatát elfogadhatatlannak tartják, és súlyos következményeket helyeznek kilátásba, ha sor kerül rá. A szövetség kiáll Zelenszkij elnök, az ukrán kormány és a bátor ukrán polgárok mellett, akik megvédik hazájukat, és teljes mértékben támogatja Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását a nemzetközileg elismert határain belül.

Felszólítják Kínát, hogy fejezze be a Kreml hamis narratíváinak felerősítését, és járuljon hozzá a konfliktus békés megoldásához, továbbá minden államot, hogy tartózkodjon Oroszország háborús erőfeszítéseinek, és a szankciók megkerülésének segítésétől.

A nyilatkozat szerint 40 ezer katonát vezényelnek a NATO keleti szárnyába jelentős légi és tengeri támogatással, és 

többnemzetiségű harci alakulatokat hoznak létre Bulgáriában, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában.

A Politico arról ír, hogy a tagállamok vezetői csütörtökön arról is megállapodtak, hogy egy évvel meghosszabbítják Jens Stoltenberg NATO-főtitkár mandátumát, ami szeptemberben járt volna le, hogy a háborús fenyegetés közepette stabil maradjon a katonai szövetség irányítása.

Nyitókép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatója – Fotó: Halil Sagirkaya/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#nato#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#kína

Címlapról ajánljuk