Külföld

Ismét ballisztikus rakétát tesztelhetett Észak-Korea, a világűrbe készülhetnek

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 24. 7:46

A Japán-tenger irányába lőtték a japán kormány szerint.

Észak-Korea vélhetőleg ballisztikus rakétát lőtt ki keleti partjairól a Japán-tenger irányába csütörtökön, írja az MTI a japán védelmi minisztérium közleményére hivatkozva.

A japán parti őrség arra készül, hogy a rakéta a szigetország északi partjainál, Japán különleges gazdasági övezetén belül landolhat.

Eközben a dél-koreai hadsereg a részletek pontosítása nélkül nagy hatótávolságú rakéta teszteléséről számolt be. Mun Dzse In dél-koreai elnök az eset miatt összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot.

Észak-Korea idén tucatnyi fegyverkísérletet hajtott végre. Szakértők rámutattak, hogy Phenjan szokatlan aktivitása az aktuális fejlesztések mellett a nyomásgyakorlás eszköze. Az elmúlt hetekben kétszer hajtottak végre olyan közepes hatótávolságú rakétakísérletet a főváros, Phenjan közelében, amelynek során amerikai és dél-koreai katonai források szerint a Hvaszong-17 egyes elemeit tesztelhették. A Hvaszong-17 egy újszerű interkontinentális ballisztikus rakéta, amelynek hatósugara 15 ezer kilométer.

Amerikai és dél-koreai tisztségviselők attól tartanak: a fegyvert hamarosan élesben is bevethetik, hogy kémműholdat juttassanak el vele a világűrbe. Ez szakértők szerint az elmúlt öt év legnagyobb provokációja és az ENSZ vonatkozó határozatainak megsértése lenne.

Nyitókép: Jong-Hyun Kim / Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#észak-korea#rakéta#ballisztikus rakéta#kim dzsongun#teszt#japán

Címlapról ajánljuk