Külföld

Meghalt az Egyesült Államok első női külügyminisztere

rtl.hurtl.hu

2022. március 23. 19:52

Madeleine Albright még Bill Clinton elnöksége idején viselte tisztségét, a koszovói háború és Jugoszlávia bombázása idején.

Családja közölte Madeleine Albright Twitter-oldalán, hogy a 85 éves egykori amerikai külügyminiszter, aki nőként elsőnek töltötte be a posztot az Egyesült Államok történetében, elhunyt – vette észre a hvg.hu.

Madeleine Albright 1937. május 15-én született Prágában Marie Jana Körbelová néven. Édesapja diplomata volt. Csehszlovákia német megszállása után a családnak menekülnie kellett Nagy-Britanniába, majd a második világháború után, a csehszlovákiai kommunista hatalomátvétel után az Amerikai Egyesült Államokba emigráltak. 

Albright 1997-től volt külügyminiszter, Bill Clinton második elnöksége idején. Előtte ezt a posztot kizárólag férfiak töltötték be. Utána viszont Condoleezza Rice és Hillary Clinton személyében is női külügyminisztere volt az Egyesült Államoknak.

Külügyminisztersége idején került sor Jugoszlávia (ma már Szerbia) NATO-bombázására a koszovói háború alatt 1999-ben, amit az albán lakosság elleni szerb etnikai tisztogatás miatt indítottak. Albright minisztersége alatt hajtotta végre az Oszama bin Laden vezette al-Kaida is az első nagyobb merényleteit, a kenyai és a tanzániai nagykövetségek ellen 1998-ban.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#egyesült államok#külügyminiszter#bill clinton

Címlapról ajánljuk