Külföld

Kiderült, melyik országban a legboldogabbak az emberek

rtl.hurtl.hu

2022. március 21. 10:19

Magyarország nem került be az első ötven helyezett közé.

Meglepő eredményre jutott az ENSZ boldogságot vizsgáló jelentése: a csaknem 150 országra kiterjedő kutatás szerint ugyanis a háborúk és a Covid okozta bizonytalanság ellenére egyre több a jóindulat a világon – írta a CNN.

A World Happiness Report a boldogságot vizsgálja, az idei pedig már a 10. ilyen jelentés volt. A szempontok a következők voltak:

 • egészséges élettartam, 
 • egy főre jutó GDP, 
 • szociális támogatás nehézségek idején,  
 • a korrupció és társadalmi bizalom szintje, 
 • nagylelkűség,
 • gondoskodó társadalom,
 • szabadság a kulcsfontosságú döntések meghozatalában.

„Nagyon nagy mértékben nőtt a jóindulat mindhárom formája: a jótékonysági adakozás, az idegenek megsegítése, valamint az önkéntesség" – mondta a CNN-nek John Helliwell, a jelentés egyik szerkesztője. A járvány előtti szinthez képest 25 százalékkal emelkedett ennek a három tevékenységnek a mértéke.

A kutatás szerint az északi országokban lehet a legjobb élni, 

Finnország pedig már öt éve a világ legboldogabb országa.

A környező országok is jó eredményeket értek el a listán: Dánia a második, Izland a harmadik, Svédország a hetedik, Norvégia pedig a nyolcadik helyen áll a rangsorban.

Magyarország az 51. helyet szerezte meg, a régióban Szlovénia a 22., Románia a 28., Szlovákia a 35., Szerbia a 43., Horvátország a 47., míg Lengyelország a 48. helyen zárt.

A jelentés szerint a fiatalok élettel való elégedettsége csökkent, míg a 60 év felettiek esetében nőtt.

„Általában az emberek túlságosan pesszimisták a társadalmakban élő jóindulattal kapcsolatban, ezért amikor a tényleges katasztrófa bekövetkezik, és azt látják, hogy sokan segítenek másokon, akkor javul a véleményük saját magukról és a polgártársaikról is” – mondta Helliwell. Szerinte erre vezethető vissza az is, hogy az általános értékelések javulnak az olyan időszakokban, amikor „rossz idők járnak”. Ilyenkor ugyanis azt látni, hogy az emberek együttműködnek annak érdekében, megbirkózzanak a problémákkal. 

Az idei boldogság-rangsor alapjául szolgáló felmérések jóval az orosz invázió előtt készültek. A 2022-es jelentés szerint Ukrajna és Oroszország is a lista második felében szerepel, Ukrajna a 98., Oroszország pedig a 80. helyen áll.

A 2022-es jelentésben az utolsó Afganisztán lett, az ország a 146. helyen zárt. Előtte Libanon, Zimbabwe és Ruanda végzett. 

A rangsor első 20 helyezettje (teljes lista elérhető itt): 

 1. Finnország
 2. Dánia
 3. Izland
 4. Svájc
 5. Hollandia
 6. Luxemburg
 7. Svédország
 8. Norvégia
 9. Izrael
 10.  Új-Zéland
 11.  Ausztria
 12.  Ausztrália
 13.  Írország
 14.  Németország
 15.  Kanada
 16.  Amerikai Egyesült Államok
 17.  Egyesült Királyság
 18.  Csehország
 19.  Belgium
 20.  Franciaország 

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#statisztika#kutatás#ensz

Címlapról ajánljuk