Külföld

Melitopol kiszabadított polgármestere szerint az oroszok kínozzák a foglyokat

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 18. 6:44

Ivan Fjodorovot kilenc orosz katonáért cserébe engedhették szabadon.

Interjút adott Ivan Fjodorov, Melitopol polgármestere, akit korábban elraboltak az oroszok, szúrta ki a 444. A férfi arról beszélt: kilenc orosz katonáért engedték szabadon, és a börtönben kínzásra utaló sikolyokat hallott.

Azt mondta: őt magát nem kínozták meg, valószínűleg azért, mert sejtették, hogy később a nyilvánosság elé fog állni. Fjodorovot március 11-én rabolta el az orosz hadsereg a megszállt városban.

Később a lakók utcára vonultak, hogy a szabadon engedését követeljék. Végül ez szerinte azért történt meg, mert kilenc orosz hadifoglyot cseréltek el rá az ukránok. 

Arról beszélt, hogy „nem igazán lehet őket katonának nevezni, mert csak 18-19 éves srácok”, viszont „azért jöttek ide, hogy megöljék a népemet”.

Elrablása után zsákkal a fején hét órán keresztül autóztatták, majd a rendőrőrsön folytattak vele „tárgyalásokat”: gyakran hat-hét fegyveres katona állta körül ilyenkor. Azt követelték tőle, hogy mondjon le, de „ezek az emberek nem értik az ukrán törvényeket, nem tudják, hogy a polgármester nem mondhat le egy tollvonással”.

A férfi azóta Kijevben van, ahol találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is. Most Zaporizzsjába fog utazni, ahol az elnök utasítására egy „bizonyos cselekvési tervet” kell végrehajtania. Melitopolban azóta kineveztek egy oroszokhoz hű új polgármestert.

Nyitókép: Current Time

#Külföld#melitopol#polgármester#kínzás#orosz-ukrán háború#zelenszkij

Címlapról ajánljuk