Külföld

Régen Hugo Boss öltönyöket varrt a nagyi, most házi készítésű páncélokat készít

rtl.hurtl.hu

2022. március 17. 5:35

Azt állítja, tesztelték az elkészült ruhákat és nem ment át rajtuk a lőszer.

Irina Protchenko (68) az ukrán himnuszt énekli, miközben kitartóan dolgozik a varrógépén egy kis lakásban Közép-Ukrajnában – a CNN beszámolója szerint ő is egyike azoknak az ukrán nőknek, akik házi készítésű páncélruhát varrnak a fronton szolgálóknak.

Irina Protchenko nemrég vonult nyugdíjba egy Kijev külvárosában lévő gyárból, ahol 50 éven át férfi öltönyöket és kabátokat szabott olyan ruházati márkák számára, mint a Hugo Boss és a Lacoste. Most viszont páncélruhát és balaklavákat varr gyermekeivel és unokáival azoknak az ukránoknak, akik keletre utaznak, hogy megvédjék országukat az orosz inváziótól. Ha megállás nélkül dolgoznak, akkor akár tíz kabátot is elkészítenek naponta.

„Szmokingot kellene varrnom esküvőkre, nem ilyen kabátokat. De a legnagyobb jutalom az lesz, ha az egyik ilyen ruha megmenti valakinek az életét” – mondta a CNN-nek.

A 8 milliméter vastag páncéllemezek, amelyek a kabátok belsejébe kerülnek, fémhulladékból származnak. Ezeket egy helyi szerelő szedte ki régi autókból, egy mérnök pedig megfelelő méretűre hegesztette. A készítők azt állítják, tesztelték az elkészült ruhákat és nem ment át rajtuk a lőszer.

Nyitókép: Orosz lövedék becsapódása egy lakóházba a dél-ukrajnai Mariupolban – Fotó: Zurab Kurcikidze/MTI/EPA

#Külföld#orosz-ukrán háború#front#házi készítésű#páncélruha

Címlapról ajánljuk