Külföld

Európa közepe felé tart a déli országokat narancssárgára festő porvihar

Dévai LászlóDévai László

2022. március 16. 13:45

Főleg Spanyolország, Franciaország és Portugália érintett, de nálunk is sáros eső esett.

Nyugat-Európában már második napja porvihar tombol, az utcák és az autók vastagon megteltek sivatagi porral és homokkal – írja az AP hírügynökség. A leginkább érintett Spanyolországban, Portugáliában és Franciaországban rendszeresen takarítják az utcákat és a középületeket.

A por nemcsak az épületeketre és az autókra van rossz hatással, sokan panaszkodnak légzési nehézségre és a látótávolság is alaposan lecsökkent az utakon.

Az Európai Unió Kopernikusz légkörfigyelő szolgálata szerdán közölte, hogy nyomon követik a vihar mozgását és megerősítették, hogy a finom szaharai homok alaposan rontja a levegő minőségét. A spanyol meteorológiai szolgálat szerint a szemcsék nem állnak meg Nyugat-Európában, a homokvihar elérheti Hollandiát valamit Németország nyugati részét is.

Spanyolországban a levegő minőségét a hatóságok a legrosszabb kategóriába sorolják, ezért azt tanácsolják, hogy aki tud, takarja el az arcát vagy húzódjon fedezékbe.

Egyes közösségi médiában terjedő beszámolók szerint Madrid fölött az ég szabályosan vörös, az utcák pedig úgy néz ki, mintha vörös hó esett volna.

A szaharai por első adagjából már Magyarországra is jutott, a kedd éjjel-szerda reggel hullott eső sok helyen sáros esett. 

Nyitókép: Europa Press News / Getty Images

#Külföld#homok#sivatag#spanyolország#franciaország#portugália#vihar#szahara

Címlapról ajánljuk