Külföld

Oroszoknak kémkedő szlovákokat fogtak el, videó is készült a beszervezésükről

rtl.hurtl.hu

2022. március 15. 14:03

A hatóságok szerint a kémek pénzért adtak át információkat a szlovák fegyveres erőkről és a NATO-ról az orosz katonai hírszerzésnek.

Szlovákiában működő orosz kémhálózatot lepleztek le a szlovák hatóságok bejelentése szerint – számol be az AP hírügynökség. Az ügyben négy szlovák állampolgárt letartóztattak, kettőt közülük kémkedéssel és vesztegetéssel gyanúsítanak – ők Daniel Lipsic ügyész tájékoztatása szerint 13 év börtönt is kaphatnak.

Daniel Lipsic azt mondta: 

súlyos ügyekről van szó, az érintettek hosszú távon, fizetségért működtek együtt az orosz katonai hírszerzéssel, a GRU-val.

A két meggyanúsított személyt azzal gyanúsítják, hogy érzékeny, minősített, stratégiai információkat gyűjtöttek Szlovákiáról, a szlovák fegyveres erőkről és a NATO-ról, amit a pozsonyi szlovák nagykövetségen dolgozó fedett GRU-ügynököknek adtak át pénzért cserébe. Az ügyész szerint több tízezer eurót kerestek ezzel.

A Paraméter azt írja, hogy az egyik őrizetbe vett Bohuš Garbár, aki álneveken írt egy olyan dezinformációs portálra, amit a Szlovák Nemzetbiztonsági Hivatal március elején blokkolt. A Denník N szlovák lap megszerezte és közzétette azt a felvételt, amit a szlovák biztonsági szolgálat készített egy 2021-es találkozón, amelyen az orosz nagykövetség katonai attaséja két ötszáz eurós bankjeggyel rávette Garbárt az együttműködésre.

#Külföld#szlovákia#oroszország#kémkedés#gru

Címlapról ajánljuk