Külföld

Törvényeket módosított Putyin a szankciók miatt: titkolózhatnak a bankok, büntetnék a berepülési szankciókat

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 14. 16:40

Szigorúbb kontroll alá veszik a szankciókat hozó országokkal való üzletelést is.

Több törvény módosítását is aláírta Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn a Kreml honlapja szerint. Szigorúbb kontroll alá kerülnek a külföldi befektetések, és jöhetnek a szankciók azon országok ellen, akik nem engednek be orosz repülőgépeket.

A közlekedési törvény módosítása értelmében a kormánynak joga lesz „büntető korlátozásokat” hozni azon államok repülőivel szemben, amelyek nem engedik reptereiken leszállni az orosz repülőket. Ezenfelül a kormány engedélyt adott magának, hogy kivételekkel egészítse ki a külföldi repülőgép-lízingszerződések végrehajtását, a polgári légi járművek állami nyilvántartásba vételi eljárását, a légijármű-tulajdonjogokat és az ezekkel kapcsolatos rendelkezéseket.

Azt írják: a változtatás célja a közlekedés stabilitásának fenntartása és az orosz vállalatok támogatása a szankciókkal szemben.

A pénzügyi törvény is változik: az orosz biztosítók eddig sem lehetett üzletelhettek „barátságtalan állambéli” partnerrel, most viszont 2022 végéig az Orosz Nemzeti Bank arra is engedélyt adhat, hogy az orosz pénzintézetek elhallgassanak a köz elől olyan információkat, amik az üzleteikre vonatkoznak.

Erre azért van szerintük szükség, hogy a „barátságtalan államok” ne használhassák ezeket az adatokat újabb szankciók megalapozására.

Állami földhöz is egyszerűbb formában juthatnak majd a lehetséges vevők. Emellett csökkentenék a terhet azok számára, akiknek kiemelkedő fizetési kötelezettségük lett az infláció miatt.

Az orosz törvények lehetőséget adnak arra is, hogy az ottani vállalatok meghosszabbítsák a „különleges befektetési szerződéseiket” olyan országbéli partnereikkel, amelyeknek kormánya szankciókat hozott Oroszország ellen. Ezentúl az ilyen szerződések megváltoztatására vagy megszüntetésére külön feltételeket hozhat.

Nyitókép: Roy Rochlin / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#repülő#Gazdaság#putyin#törvény#kreml#módosítás

Címlapról ajánljuk