Külföld

Az első kínai segélycsomag is megérkezett Ukrajnába

rtl.hurtl.hu

2022. március 12. 9:13

Kínában közben a Nyugatot hibáztató álláspont uralkodik.

A nyugat-ukrajnai Csernyivci városába érkezett meg Kína első humanitárius segélyszállítmánya Ukrajnába – írja a Global Times. A második tétel várhatóan szombaton indul Pekingből és hétfőn érkezik Ukrajnába.

Kína 5 millió jüan (kb. 275 millió forint) értékben küld segélycsomagokat, például takarókat és zseblámpákat a Kelet-Ukrajnából érkező menekültek számára.

Kína diplomáciai nyilatkozatiban ugyan nem támogatják Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját, ugyanakkor úgy magyarázzák a konfliktust, mint az Egyesült Államok agressziójának következményét.

A Nyugat-ellenesség az uralkodó álláspont a kínai közösségi médiában is – írja az Atlantic. Példaként azt a széles körben elterjedt kommentet hozzák fel, amely a helyzetet egy romantikus háromszögként ábrázolja: Ukrajnát Oroszország volt feleségeként jellemzi, aki rosszul bánt a házaspár két gyermekével – Luhanszk és Donyeck –, flörtölt az Egyesült Államokkal, és arról álmodozott, hogy csatlakozik a NATO-családhoz, de elutasították. A metafora egyik kibővített változata szerint az Egyesült Államok elrabol egy másik gyermeket, Tajvant, aminek következményeként Kínának követnie kell Oroszország példáját, amely visszaszerezte saját utódját, a Krímet.

Kép: Weibo

 

#Külföld#kína#orosz-ukrán háború#ukrajna#egyesült államok

Címlapról ajánljuk