Külföld

A napraforgómagos nő, a tanklopó traktorosok és a külföldi önkéntesek – hősöket szült a civilek ellenállása Ukrajnában

Ignácz PéterIgnácz Péter

2022. március 10. 13:20

Az Ukrajna elleni orosz háború Európa legnagyobb menekülthullámát indította el, de vannak civilek, akik a másik irányba indultak el: Ukrajnába, hogy az orosz csapatok ellen harcoljanak. Ukrajnába, ahol gyakran a helyi civilek is bátran, sőt önfeláldozóan lépnek fel a földjük védelmében.

A legfrissebb adatok szerint már több mint kétmillió ember menekült el Ukrajnából, majdnem két héttel az után, hogy Oroszország inváziót indított az ország ellen. Ezzel egy időben azonban egy más irányú embermozgás is kezdetét vette: a háború első tíz napjában a lengyel határőrség adatai szerint 217 ezren léptek be Ukrajnába – főleg ukránok, de sok külföldi is, akik azért indultak el az országba, hogy a támadó orosz hadsereg ellen harcoljanak.

Sofőrök, hegesztők, építőmunkások

Lengyelországban több mint egymillió ukrán telepedett le az elmúlt nyolc évben, fontos szerepet játszva a lengyel gazdaságban. Sokan közülük azonban most visszatérnek hazájukba, hogy harcoljanak. A Bloomberg cikke szerint az ott dolgozó ukrán kamionsofőrök 25-30 százaléka kérvényezte munkaadójától, hogy adjanak nekik hosszú távú szabadságot, míg az ukrán építőmunkások 20-30 százaléka hagyta ott az építkezéseket, hogy hazamenjen harcolni.

Egyikük, a 41 éves, Lengyelországban hegesztőként dolgozó Artem Szipij az ukrán Lviv városában a New York Timesnak magyarázta, hogy miért tért vissza:

Háborúban állunk, és valakinek meg kell védenie az országot.

Az ukránok azonban nem csak Európából térnek vissza. 

Szergej Korenev, aki az édesanyját menteni és harcolni indul

Amikor megkezdődött az invázió, úgy éreztem, hogy tennem kell valamit. Nem tudtam távolról nézni.

Így magyarázta az amerikai Oregon államban található Portland városában élő 41 éves ukrán férfi a Guardiannek, hogy miért tér vissza Ukrajnába. A Kijevbe tartó férfi két lányát, a 17 éves Mariát és a 11 éves Annát hagyta hátra a volt feleségénél, hogy kimenekítse a főváros mellett élő édesanyját Lengyelországba, majd ottmaradjon harcolni.

Szergej Korenev a lányaitól búcsúzik a repülőtéren. Fotó: Nathan Howard/Getty Images

Korenev ötvenezer dollárnyi segélyszállítmányt is magával visz Ukrajnába, amit az oregoni és New York-i ukrán közösség tagjai gyűjtöttek össze. Lengyelországba repült, hogy onnan jusson be Ukrajnába. Célja a nyertes háború és az,

hogy segítsek a barátaimnak, ők az én bajtársaim.

A 18 éves kanadai-ukrán Yaroslav Hrytsiuk

Nem tudtam nyugodtan aludni Kanadában, tudva, hogy a hazámat megszállják.

Ezt mondta a National Post című kanadai lapnak a már Lviv városában lévő kanadai-ukrán kettős állampolgár, aki harcolni érkezett Ukrajnába, de végül másként segít. Mint azt a Postnak elmondta, több ezren álltak sorba, hogy csatlakozzanak a harcoló csapatokhoz, de ő nem felelt meg, mert nincsen semmilyen harci tapasztalata.

Ezért ő végül a harcok elől menekülő ukránoknak nyújt segítséget, valamint a városban élő nagyapjával együtt homokzsákokat tölt, amiket aztán a frontvonalra küldenek szerte Ukrajnában. A fiatalember a Postnak elmondta, hogy „közel katasztrofális a humanitárius helyzet” az országban, és minden emberre szükség van.

De nemcsak ukránok mennek vissza harcolni, hanem külföldiek is, miután az ukrán kormány felhívást tett közzé, jelezve, hogy várnak mindenkit, aki harcolni szeretne. Az ukrán külügyminisztérium március 6-i közlése szerint 52 országból nagyjából húszezer önkéntes jelentkezett, hogy az „ukrán idegenlégió” tagjaként védelmezze Ukrajnát. A Foreign Policy március 7-én mutatta be az ukrán hadsereg első külföldiekből és külföldön élő ukránokból álló egységét.

Henry Hoeft

Az amerikai Ohio állam egyik kis falujában élő 28 éves férfi, az amerikai hadsereg egykori katonája szintén Lvivbe tart, hogy csatlakozzon az idegenlégióhoz. Az apja ágán félig ukrán férfi a Columbus Dispatch című ohiói lapnak elmondta, úgy érzi, az ukránok igaz harcot vívnak, és amint hallott a felvívásról, azonnal csatlakozott.

A férfi annak ellenére megy, hogy március 2-án az FBI egyik ügynöke hívta fel, közölve, hogy az amerikai kormány nem tud semmilyen segítséget sem biztosítani a számára Ukrajnában. A Dispatch cikke szerint a férfi – aki korábban saját jellemzése szerint egy hazafias, mások szerint szélsőjobboldali milícia tagja volt, de szakított velük, mert „túlságosan megőrültek” – hétfőn érkezett meg Lengyelországba, hogy többekkel együtt Ukrajnába induljon.

A brit gondozó, aki az Iszlám Állam ellen is harcolt

Már az orosz invázió előtt Mariupolban volt a 28 éves Aiden Aslin, aki a brit sajtóban kedden megjelent hírek szerint még mindig az ostromlott városban van. A férfi korábban azzal vált ismertté Angliában, hogy több alkalommal is Szíriába utazott, hogy a kurdok oldalán harcoljon az Iszlám Állam ellen, és kétszer is letartóztatták, amikor hazatért. Február elején derült ki, hogy már Ukrajnában van.

Bár az oroszok ellen sok szakértőt is meglepő keménységgel harcoló ukránok nagyrészt teljesen névtelenek és ismeretlenek maradtak a világ számára,

az ukrán háborúban már most több hős született, köztük névtelen civilek, akiknek ellenállásáról a közösségi médiában terjedő felvételek tesznek tanúságot.

Vitalij Szkakun Volodimirovics, az önfeláldozó ukrán tengerészgyalogos

Az ukrán háború első napjaiban vált világszerte ismertté a tengerészgyalogosok mérnökeként szolgáló fiatalember, aki önmagával együtt robbantott fel egy közúti hidat a Krím-félszigetnél, hogy feltartóztassa az orosz tankok előrenyomulását. Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának közlése szerint Volodimirovics önként vállalta a híd aláaknázását, de már nem volt ideje elhagyni a helyszínt. Ekkor közölte a bajtársaival, hogy így is felrobbantja a hidat, amit a következő pillanatban meg is tett.

A „napraforgómagos” ukrán nő

A háború első napjaiban vált ismertté annak a nőnek a története, aki a városában álló, állig felfegyverzett orosz katonához ment oda teljesen egyedül, azt firtatva, hogy mit keres ott. Majd közölte vele, hogy tegyen napraforgómagokat a zsebébe:

Vedd el ezeket a magokat, és tegyétek zsebre, hogy majd napraforgó nőjön ki belőle, amikor holtan fekszetek a földön!

Akik a saját testükkel próbálták megállítani a tankokat

A tankvontató ukrán földművesek

Az Ukrajna elleni orosz háború leghíresebb civil ellenállói azonban azok az ukrán földművesek, akik egymás után vontatják el az orosz tankokat, páncélos járműveket és önjáró légvédelmi lövegeket. Ők lettek a névtelen hősök, a világ egyik legnagyobb hadserege ellen traktorokkal küzdő átlagemberek, akik tetteikkel kissé nevetségessé is teszik az országukat lerohanó orosz hadsereget.

Az első ilyen videó alig pár nappal az invázió kezdte után kezdett el terjedni a közösségi oldalakon. A felvételt csak erősítette, ahogy látszólag egy orosz katona szalad a traktorral páncélost lopó farmer után.


Majd egy nappal később még egy. 


Aztán egy újabb, amin egy légvédelmi járművet kötnek el. 

 

És egy újabb. 

 

Volt, hogy még el is vitték egy körre a földeken a megszerzett orosz tankot. 

Nyitókép: Egy brit önkéntes, aki Ukrajna felé halad, hogy csatlakozzon az ukrán hadsereghez. Fotó: Sean Gallup/Getty Images

 

 

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#civilek#ellenállás#idegenlégió#hős#ukrajna

Címlapról ajánljuk