Külföld

„Most robbanások hangjait hallom…” – Az rtl.hu-nak mesélt a borzalmakról egy harkivi civil

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 10. 17:49

A 41 éves helyi lakos az invázió kezdetén úgy döntött, hogy a Harkivban marad, ahol egyre drámaibb a helyzet, és a boltok lassan kifogynak az élelmiszerből. A vele készült interjúnkat bombázások szakították félbe.

Naponta szólnak a légoltalmi szirénák, de nincs félelmetesebb az orosz Grad típusú rakétáknál. Erről beszélt az rtl.hu-nak egy 41 éves harkivi férfi, aki úgy döntött az orosz invázió kezdetén, hogy a városban marad. Kérte, hogy nevét ne hozzuk nyilvánosságra, mivel „nincs kizárva, hogy ennek negatív következményei lennének”.

Harkiv Ukrajna észak-keleti részén fekszik, és sok már környékbeli városhoz hasonlóan itt is pokoli a helyzet. Az oroszok folyamatosan lövik a települést, a helyiek közül többen is meghaltak. Az orosz katonák ugyanis nemcsak katonai létesítményeket céloznak: több civil épület is megsérült, három iskolát is rommá lőttek.

A nekünk nyilatkozó férfi azt mondta: 

Folyamatosak a bombázások és a lövöldözések. Az a legfélelmetesebb, amikor a Grad típusú rakétás kocsikat használják.

A város infrastruktúrája is sérült: akadozva működik a gáz- és vízellátás, a fűtéssel és az internettel is gondok vannak. A boltok kezdenek kifogyni az élelemből. Hozzátette: „sokan nyugatra menekültek, hogy elkerüljék az éhezést és a halált”.

Fotó: Andrea Carrubba / Anadolu Agency via Getty Images

Ő a külvárosban lakik, ahol nem olyan drámai a helyzet, mint a belvárosban, ahol pincékben és metróalagutakban húzzák meg magukat az emberek, és a bombázások is sokkal sűrűbben követik egymást. Folyamatosan tartja a kapcsolatot családjával és ismerőseivel. Azt mondta:

Nem akarok elmenni sehová. Úgy döntöttem, hogy maradok a hazámban, a szülővárosomban.

Nem tudja, hogy Ukrajna képes lesz-e megnyerni ezt a háborút, a nyugati szankciókat pedig nem tartja elég hatékonynak. Szerinte „Zelenszkijnek meg kell állítania ezt a háborút, mert a civilek szenvednek”.

Ő több tárgyalást és „radikális politikai döntéseket” vár, például csúcstalálkozót Putyin és Zelenszkij között. Ha üzenhetne valamit az orosz elnöknek, azt mondaná: „népeinknek békére és gyümölcsöző együttműködésre van szüksége”.

Közben megszakad az interjúnk, és a férfi hamarosan azt írja: „Most robbanások hangjait hallom…” Amikor ismét sikerül felvenni vele a kapcsolatot, megnyugtat: „A robbanásoknak vége. Jól vagyok. De időről időre még mindig felhangzanak a légi szirénák”.

Nyitókép: Andrea Carrubba / Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#harkiv#civil#interjú#bombázás#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk