Külföld

Az amerikaiakat meglepte, hogy Lengyelország odaadná nekik a MiG-29-eseit

rtl.hurtl.hu

2022. március 9. 6:07

Szerintük kivitelezhetetlen a terv a vadászgépek Ukrajnának való felajánlásáról.

Lengyelország nem egyeztetett az Egyesült Államokkal arról a tervéről, hogy Amerikának ajánlanák fel MiG-29 vadászrepülőgépeiket, hogy továbbadják azokat Ukrajnának – írja a Guardian.

Mint korábban megírtuk, a lengyel kormány közölte, hogy azonnal és ingyen átadná összes MiG-29-esét, és kész azonnal megállapodni az Egyesült Államokkal hasonló képességű használt repülőgépek megvásárlásáról. A terv az volt, hogy a gépeket Németországba, a ramsteini légibázisra vinnék, onnantól pedig az Egyesült Államok rendelkezne felettük, így elkerülve, hogy az oroszok a lengyeleken torolják meg a MiG-29-esek átadását.

Az amerikai védelmi minisztérium közleményben jelezte, hogy minden NATO-szövetségesre nézve súlyos aggályokat vetne fel, hogy a németországi légibázisról olyan légtérbe repüljenek a gépek, amelyért harcok folynak Oroszországgal. A Pentagon sajtótitkára jelezte, hogy tovább egyeztetnek Lengyelországgal és a többi NATO-szövetségessel a vadászgépek felajánlásáról és az ezzel járó bonyolult logisztikai kihívásokról, de a lengyelek tervét nem gondolják kivitelezhetőnek.

Victoria Nuland, az Egyesült Államok politikai ügyekért felelős helyettes államtitkára közölte: a lengyelek előzetesen nem egyeztettek Washingtonnal a felajánlásról.

Nyitókép: Steve Thorne/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#mig-29#lengyelország#amerikai egyesült államok#ukrajna

Címlapról ajánljuk