Külföld

Zelenszkij szerint Putyin nem áll meg Ukrajnánál – 13 napja tart a háború

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 8. 4:11

Szumi városában több gyerek is meghalt a bombázásokban.

Volodimir Zelenszkij interjút adott az amerikai ABC csatornának. Ebben arra kérte a NATO-t: vegyék ellenőrzés alá Ukrajna légterét.

„Nem engedhetjük hogy csak Oroszország legyen aktív ott, mivel bombáznak és rakétáznak minket, helikoptereket, vadászgépeket küldenek, sok mindent” – mondta. Szerinte Joe Biden többet is tehetne, hogy véget vessen a háborúnak.

Arról is beszélt, hogy szerinte Putyin nagyhatalmi ambíciói nem állnak meg Ukrajna megtámadásával.

Mi leszünk az elsők. Ti lesztek a másodikak

– mondta.

Szumi városában gyerekek is meghaltak a bombázásokban. A helyi katonai vezetés úgy tudja, hogy legalább tíz kiskorú elvesztette életét. Az ENSZ szerint eddig több mint 1200 civil áldozata van a háborúnak.

Harkivban állítólag megölték Vitalij Geraszimovot, az orosz hadsereg egyik vezetőjét a BBC szerint. A lap nem tudta megerősíteni az információt.

Ogyessza déli kikötőiben hangos robbanásokat hallottak a helyiek. A lap úgy tudja, hogy az ukránok lőtték a közelben állomásozó orosz hadihajókat.

Éjszaka Oroszország angliai nagykövetsége azt állította, hogy az orosz invázió célja az, hogy megakadályozzanak „bármilyen háborút, ami Ukrajnában történne, vagy ami onnan indulna”. Ezt az USA védelmi minisztériuma úgy kommentálta: „egyszerűen hazugság”.

A brit védelmi minisztérium szerint az oroszok továbbra is célba veszik azokat az evakuációs folyosókat, amiknek a felállításáról már harmadszorra tettek ígéretet hétfőn.

Ezúttal azt jelentették be, hogy a Krím-félsziget és Oroszország felé menekülhetnek el a civilek a leginkább veszélyeztetett városokból. Az ukránok ezt a megoldást elutasították.

Az oroszok legközelebb ma kedden, moszkvai idő szerint reggel tízkor tenne tűzszünetet. Az előző alkalmak során a hadsereg nem tartotta be a kormány ígéretét, és a tűzszünetek alatt további támadásokkal akadályozta a menekülést. Ukrajna még hivatalosan nem egyezett bele a keddi tűzszünetbe.

Zelenszkij közben a háború kezdete óta először az elnöki palotájából jelentkezett be, hogy beszédet mondjon az ukrán néphez. Arról beszélt: „Kijevben maradok. Az irodámban. Nem bujkálok. Nem félek senkitől.”

Nyitókép: Gerald Matzka / picture alliance via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#zelenszkij#ogyessza#civil#áldozat#bombázás#putyin

Címlapról ajánljuk