Külföld

Javítóintézetbe zárták Juan Carritót, a bajkeverő barnamedvét

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 8. 11:29

Az utóbbi időben a szökőkutakban fürdésre és a szemétzabálásra szokott rá, decemberben pedig betört egy pékségbe, és kiszolgálta magát.

A múlt hétvégén ismét befogták Juan Carritót, a bajkeverő barnamedvét, amelynek a közép-olaszországi Roccaraso falujának lakói adtak nevet. Az állatot egy „problémás állatoknak fenntartott” intézménybe vitték.

A veszélyeztetett appennini alfajhoz tartozó barnamedve december elején egy éjszaka betört egy pékségbe, és befalta a süteményeket, írja az MTI. A kétéves medvét akkor befogták, nyugtatót kapott, majd Abruzzo, Lazio és Molise tartományok egy emberektől távol eső nemzeti parkjába került.

Egy héttel később azonban visszatért Roccaraso síközpontba, ahol lefilmezték, amint a hóban egy rátámadó, harapdáló, ugató kutyát ráz le magáról.

Juan Carritót az elmúlt két évben többször is látták, amint az utcákon járkál, és szökőkutakból iszik. Nemrég a vasútállomás közelében vették észre, vasárnap délután pedig csalival, valamint egy medvék befogására használt, úgynevezett csőcsapdával befogták.

Altató injekciót kapott, majd a Chieti megyei Palena medverezervátumba szállították. A rendőrség azt mondta, noha nehéz döntés volt, mégis be kellett fogni „magabiztos” viselkedése miatt, saját épsége érdekében.

A beavatkozásra szükség volt, hogy a medvét megvédjük, távol tartsuk a veszélyes helyzetektől, és attól a környezettől, ahol túl régóta szinte csakis hulladékot evett

– mondta Lucio Zazzara, az appenini barnamedvéknek otthont adó Maiella nemzeti park elnöke.

A Palena rezervátumban Juan Carritót éjjel-nappal figyelemmel kísérik.

„Az a legfontosabb, hogy a vadonba való visszatérését segítsük” – tette hozzá Zazzara.

Több mint hatszázan írták alá a medve befogása ellen tiltakozó petíciót. Az appennini barnamedve súlyosan veszélyeztetett alfaj, az Appennini-hegység Abruzzo, Lazio és Molise tartományait átszelő erdeiben él.

A Természetvédelmi Világszövetség (WWF) olasz irodája 2019-ben arra hívta fel a figyelmet, hogy az alfajt a kihalás fenyegeti. Az elmúlt 25 évben a populáció megfogyatkozott, 63 százalékuk orvvadászat áldozata lett, vagy járművek ütötték el.

A magabiztos maciról tavaly novemberben videó is készült:

Nyitókép: YouTube

#Külföld#medve#veszélyeztetett#wwf#olaszország#javítóintézet#állatvilág#barnamedve#vadállat

Címlapról ajánljuk