Külföld

Boris Johnson: Megállapodtunk a V4-ekkel, hogy katonai segítséget nyújtunk Ukrajnának

rtl.hurtl.hu

2022. március 8. 16:47

A brit miniszterelnök szerint a visegrádi országok beleegyeztek abba, hogy az ukrán katonai védelmet is erősítik. Havasi Bertalan szerint a korábbi nyilatkozatok az érvényesek.

Az Egyesült Királyság, valamint a visegrádi négyek országai – Csehország, Szlovákia, Magyarország és Lengyelország – védelmi katonai támogatást is nyújtanak Ukrajnának – jelentette ki a Guardian tudósítása szerint Boris Johnson brit miniszterelnök, miután egyeztetett a V4-ek vezetőivel, így Orbán Viktor magyar kormányfővel is. 

Segítenünk kell ukrán barátainknak a kétségbeesés és a szükség órájában

– indokolta a döntést Boris Johnson. Ha valóban erről állapodtak meg az állami vezetők, akkor az fordulat lenne az eddigi magyar állásponthoz képest, a kormány ugyanis több alkalommal is leszögezte: Magyarország katonailag nem támogatja az ukrán csapatokat az orosz megszállók ellen. 

A legutóbbi, erről szóló kormányrendelet értelmében a NATO csapatokat állomásoztathat a Dunántúlon, fegyverek azonban közvetlenül Magyarországról nem kerülhetnek Ukrajnába. (Szakértők szerint egyébként akkor sem Kárpátalján keresztül vinnék ezeket a szállítmányokat, ha Magyarország ebbe beleegyezne. Földrajzi okok miatt ugyanis Lengyelország alkalmasabb tranzitország lenne.)

Az rtl.hu megkérdezte Havasi Bertalant, a kormányfő sajtósát, hogy valóban erről állapodtak-e meg a brit miniszterelnökkel, és ha igen, pontosan milyen jellegű lesz a katonai segítség. Havasi Bertalan válaszában annyit írt: 

A magyar kormányzati álláspont nem változott, a korábbi hivatalos közlések, nyilatkozatok teljes mértékben érvényesek. 

A találkozóról szóló Facebook-videóban Orbán Viktor nem beszélt a katonai segítségnyújtásról, csak azt mondta, hogy a szankciók kiterjesztése az olaj- és gázszektorra aránytalanul nagy terhet jelentene Magyarországra nézve.

Gáz és olaj nélkül egyszerűen nem működik a magyar gazdaság

– fogalmazott.

Boris Johnson egyébként a londoni Lancaster Házban tartott esemény után arra is kitért, hogy amikor évtizedekkel ezelőtt a V4-ek országaiban járt, még a vasfüggöny túloldalán és orosz befolyás alatt voltak ezek az államok. 

„Amit ma látunk, az támadás egy másik szabad, demokratikus, független európai ország ellen, azzal a szándékkal, hogy ismét megpróbáljanak létrehozni egy orosz befolyási övezetet, egy új Jaltát, egy új ellenőrzési zónát Moszkvából” – fogalmazott Boris Johnson.

Nyitókép: Fischer Zoltán/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

 

#Külföld#visegrádi országok#magyarország#lengyelország#szlovákia#csehország#egyesült királyság#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk