Külföld

Ukrajna több területén alkoholtilalmat vezettek be

rtl.hurtl.hu

2022. március 7. 5:50

A hadiállapot több régióban is azt jelenti, hogy az embereknek „józanul kell gondolkodniuk”.

Több ukrán megyében, például Kárpátalján, Kmelnyitszkiben és Ternopilban is betiltották, vagy korlátozták az alkohol árusítását. Ezt a „száraztörvénynek” nevezett rendelkezést azért tartják indokoltnak az egészségügyi hatóságok, hogy a polgárok tisztábban tudjanak gondolkodni a veszélyben.

A hadiállapotot az országban február 24-én vezették be, de az egyes megyékre vonatkozó tilalmakról későbbi, különböző időpontokban megjelent híradások szóltak.

Az egészségügyi minisztérium ki is adott egy közleményt, hogy miért lehet indokolt a tilalom bevezetése: szerintük fontos lehet, hogy az emberek ilyen helyzetben „józanul gondolkodjanak”. 

Kárpátaljai információink szerint ott a tilalom csak az alkohol árusítására vonatkozik, a fogyasztására nem.

Magát a döntést az egyes régiók katonai adminisztrációi hozták meg. Van, ahol teljes az alkoholkereskedelem tilalma, de Kmelnyitszkiben például csak a nyolc és fél százaléknál nagyobb alkoholtartalmú nedűket vették le a polcokról.

Ebben a régióban ezeket is csak naponta négy órán keresztül árusíthatják.

A közösségi médiára nemrég egy videó is felkerült, amin a leírás szerint az látható, hogy a lutszki hatóságok elpusztítanak számos italos üveget. A városi tanács egy tagja arról írt, hogy a városban a polgármester rendelte el a szesztilalmat.

Nyitókép: Ihor Polishchuk / Facebook

#Külföld#ukrajna#alkohol#szesz#tilalom#orosz-ukrán háború#szesztilalom

Címlapról ajánljuk