Külföld

„Fontos” tesztet hajtott végre Észak-Korea

rtl.hurtl.hu

2022. március 6. 7:10

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa megtiltotta Észak-Koreának, hogy ballisztikus rakétákkal kísérletezzen, de csak idén ez már a kilencedik hasonló kilövés volt.

Észak-Korea kémműholdrendszerrel hajtott végre újabb „fontos” tesztet – jelentette vasárnap a kommunista állam hírügynöksége, miután szombatra virradóra a térségbéli katonai hatóságok ballisztikus rakéta tesztindításáról számoltak be.

A KCNA szerint az Észak-Koreai Országos Űrkutatási Hivatal és a Nemzetvédelmi Tudományok Akadémiája együttműködésével végrehajtott indítás egy felderítő műhold kifejlesztésének része volt. A héten ez már második ilyen jellegű teszt volt.

A KCNA közölte, hogy a teszt során a hivatal meggyőződhetett a műhold adatforgalmi és vezérlő rendszere, valamint a földi irányítás megbízhatóságáról.

A dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága szerint a legutóbbi rakétát a Phenjan mellett található szunani nemzetközi repülőtér környékéről lőtték ki, és mintegy 560 kilométer magasan repült 270 kilométer távolságra, majd a Japán-(Keleti-)tengerbe csapódott.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa megtiltotta Észak-Koreának, hogy ballisztikus rakétákkal kísérletezzen, de csak idén ez már a kilencedik hasonló kilövés volt.

ENSZ-szakértők február elején arról számoltak be, hogy Észak-Korea a Biztonsági Tanács határozatait megszegve folytatja nukleáris és ballisztikusrakéta-programjainak végrehajtását, egyebek között igyekszik növelni hasadóanyag-gyártási kapacitását.

Nyitókép: A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (j) egy hiperszonikus rakétával végzett kísérlet megtekintése után egy meg nem nevezett helyszínen január 11-én – Fotó: MTI/EPA/KCNA/KCNA

#Külföld#észak-korea#ballisztikus rakéta#kísérlet#műhold

Címlapról ajánljuk