Külföld

Az Iszlám Állam vállalta magára a pakisztáni merényletet

rtl.hurtl.hu

2022. március 5. 5:36

Legalább 56 ember meghalt pénteken a pesavari mecsetben elkövetett öngyilkos merényletben, ötven sérült állapota válságos.

Öngyilkos merényletet követtek el pénteken a pakisztáni Pesavar egyik mecsetében a heti nagyima idején, írja az MTI. A friss jelentések szerint a robbantásban legkevesebb 56 ember meghalt és további 194 megsebesült. Kórházi források szerint a halálos áldozatok száma tovább nőhet, mert a sebesültek közül 50-nek az állapota válságos. 2018 óta nem volt ilyen súlyos merénylet az országban. 

Két férfi pár perccel az ima előtt motorbiciklin érkezett a mecsethez, ahol a szolgálatban lévő rendőrök ellenőrzés miatt megállították őket. A két támadó lelőtte a rendőröket, majd bement az épületbe, ahol azután felrobbantották pokolgépeiket.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet Amaák (Amaq) nevű hírügynökségén keresztül tudatta: ők követték el a merényletet. „Az Iszlám Állam kamikaze harcosa ma sikeresen behatolt egy síita mecsetbe Pesavarban, miután tüzet nyitott két rendőrre, aki az épületet őrizte, és egyiküket megölte, a másikat pedig megsebesítette. Ezt követően felrobbantotta robbanóövét a síiták között” – írja a terrorszervezet.

Az afgán határtól nagyjából 50 kilométerre fekvő északnyugat-pakisztáni Pesavarban mindennaposak voltak a robbantásos merényletek a 2010-es évek elején, de az utóbbi években a biztonsági helyzet jelentősen javult. Az elmúlt hetekben viszont azt tapasztalták, hogy a Tehrík-i-Talibán Pakisztán (TTP) néven ismert pakisztáni tálibok fokozták támadásaikat a térségben.

Az országban kisebbségben lévő síitákat az utóbbi években az Iszlám Állam nevű dzsihádista szervezet is többször célba vette, 2021 elején a hazara kisebbség tíz tagjával végzett az Afganisztánnal és Iránnal határos délnyugati Beludzsisztán tartományban.

Nyitókép: sérültet visznek kórházba a pesavari mecsetből – Fotó: Hussain Ali/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#pakisztán#pesavar#merénylet#iszlám állam#öngyilkos merénylet#mecset#terrorizmus

Címlapról ajánljuk