Külföld

Brit rendőrök keresik a bizonyítékokat az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökre

rtl.hurtl.hu

2022. március 4. 19:51

A Nemzetközi Büntetőbíróság nyomozását segítik.

A londoni rendőrség felhívást tett közzé, amelyben azok jelentkezését várja, akik háborús bűncselekmény áldozatai lettek Ukrajnában, tanúi voltak ilyen esetnek, vagy közvetlen bizonyítékuk van rá – számol be a Sky News. A „Met” a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság nyomozásához gyűjt bizonyítékokat.

A brit rendőri szerv terrorelhárító parancsnokságának vezetője azt mondta: azokat a bizonyítékokat keresik, amelyek az Egyesült Királyságban lelhetők fel. Ezek lehetnek például olyan üzenetek, videók, fotók, amiket valakinek barátja, rokona küldött Ukrajnából, de olyan személy is jelentkezhet, aki Ukrajnában szemtanú vagy áldozat volt, és azóta az Egyesült Királyságba utazott. Kifejezetten azokra számítanak, akiknek közvetlen információik, bizonyítékaik vannak, és nem a sajtóban vagy közösségi médiában találkoztak ezekkel az esetekkel.

A Nemzetközi Büntetőbíróság az 1997-es Római Statútum alapján jött létre. Sem Oroszország, sem Ukrajna nem tagja, de utóbbi 2014-ben felhatalmazta a testületet, hogy vizsgálja a területén elkövetett bűncselekményeket, függetlenül az elkövető nemzetiségétől. A büntetőbíróság főügyésze egy brit jogász, Karim Khan, aki azt mondta, hogy az ukrajnai válság lehetőséget ad a háborús bűnök elkövetőinek felelősségre vonására.

Bármely oldal, amely közvetlenül civileket vagy polgári objektumokat vesz célba, bűncselekményt követ el

– mondta, hozzátéve, hogy hivatala a háborús konfliktus valamennyi résztvevője részéről felmerülő eseteket kivizsgálja.

Nyitókép: Richard Baker / In Pictures via Getty Images

#Külföld#egyesült királyság#orosz-ukrán háború#nemzetközi büntetőbíróság#nyomozás

Címlapról ajánljuk