Külföld

Zelenszkij közvetlenül Putyinnal akar tárgyalni, hogy véget vessenek a háborúnak

rtl.hurtl.hu

2022. március 3. 17:10

Az ukrán elnök szerint ők nem jelentenek veszélyt Oroszországra, ami viszont megtámadhatja Ukrajna után a balti országokat is.

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tartott csütörtökön egy meg nem nevezett helyszínen, amelyben a Nyugathoz fordult segítségért a BBC tudósítása szerint.

Ha nem áll hatalmukban lezárni az eget (utalva a repüléstilalmi zóna bevezetésére Ukrajna felett – a szerk.), akkor adjanak nekem repülőgépeket – mondta az elnök.

Ha mi nem leszünk többé, akkor ne adja az Isten, de Lettország, Litvánia, Észtország lesz a következő

– utalt a három, Oroszországgal szomszédos NATO-tagállam vélt fenyegetettségére Zelenszkij.

Az ukrán elnök hozzátette: a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatot közvetlen tárgyalása lenne az egyetlen módja, hogy megállítsa a háborút.

Nem támadjuk Oroszországot, és nem is tervezzük, hogy megtámadjuk. Mit akarnak tőlünk? Hagyják el a földünket

– tette hozzá, utalva arra, hogy az oroszok korábban közvetlen fenyegetésként értékelték, hogy Ukrajna csatlakozni szeretne a NATO-hoz. 

Zelenszkij arra kérte Putyint, hogy „üljön le vele, de ne 30 méteres távolságra”. Ezzel arra célzott, hogy az orosz elnök még februárban egy hosszú asztalnál tárgyalt Emmanuel Macron francia elnökkel. Valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is.

Nyitókép: Az ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készített kép Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről a nemzethez intézett beszéde közben Kijevben 2022. március 3-án. – Fotó: MTI / AP / Ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata

#Külföld#orosz-ukrán háború#volodimir zelenszkij

Címlapról ajánljuk