Külföld

Ukrajnába exportálják a csecsen polgárháborút: dzsihádisták vadásznának Kadirovra

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 3. 5:47

„A hétvégén Ukrajnába megyek, inshallah.” 

„A kadiroviták Ukrajnában vannak, és az oroszok mellett küzdenek. Emiatt minden csecsen férfi kötelessége, hogy fellépjen Csecsenföld és a hitünk ellenségeivel szemben” – ezt mondta a Vice-nak egy Törökországban élő csecsen dzsihádista, aki Ukrajna oldalán száll be a háborúba.

Számos tagja a csecsen diaszpórának most Ukrajnába siet a lap szerint. A Ramzan Kadirov által vezetett országban két véres polgárháború is dúlt a kilencvenes években, amelynek következtében a hadúr számos ellensége távozni kényszerült. Ők jellemzően a mai napig gyűlölik Kadirovot, és most szívesen levadásznák őt.

Köztük többen is iszlamista milíciák tagjai voltak korábban, vagyis harctéri tapasztalattal is rendelkeznek. Sokuk a szír polgárháborúban is harcolt, valamint az ISIS ellen is küzdött.

Egy Franciaországban élő 22 éves csecsen harcművész azt mondta a lapnak: „A hétvégén Ukrajnába megyek, inshallah.” Szerinte az edzőterem, ahova jár, teljesen ki fog ürülni, mert annyi itteni csecsen siet majd a harcba.

Ramzan Kadirov mintegy tízezer katonával érkezett Ukrajnába, hogy Vlagyimir Putyin oldalán küzdjön. A csecsen különleges erők egyes tagjai az ukrán kormány szerint megpróbáltak merényletet elkövetni Volodimir Zelenszkij ellen, de megállították őket.

Kérdés az, hogy szívesen látnák-e őket az ukránok. Az ellenállók várják a külföldieket az idegenlégiójukba, ám egy hivatalnok most azt mondta: „a nácikat és a dzsihádistákat nem engedjük csatlakozni. Katasztrofális lenne az imidzsünknek, ha ilyen emberek jönnének.”

Nyitókép: Mikhail Svetlov / Getty Images

 

#Külföld#ramzan kadirov#csecsen#iszlamista#dzsihád#polgárháború#ukrajna#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk