Külföld

Ukrán mesterlövész likvidáhatott egy orosz tábornokot

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 3. 15:47

A hírek szerint egy ukrán mesterlövész végzett egy fontos, magas rangú orosz tiszttel szerdán. A hírügynökségek elsőként egy kollégája közösségi médiában közölt bejegyzésére hivatkoztak, majd egyre több forrásból érkezett megerősítés. Andrej Szuhovetszkij az Ukrajna ellen indított orosz offenzíva egyik kulcsfontosságú vezetője volt. 

Az ukrán hírügynökségek arról számoltak be, hogy szerdán megölték Andrej Szuhovetszkijt, a Központi Katonai Körzet 41. Összhaderőnemi Hadseregének parancsnokhelyettesét. Az ukrán híradások az orosz Facebook-klónon, a VKontakte-on közzétett, a halálhírt bejelentő posztot idézték, amelyet Szergej Csipiljev, az orosz veteránok Harci Testvériség nevű csoportjának egyik helyettese írt.

Nagy fájdalommal értesültünk a tragikus hírről, hogy barátunk, Andrej Alekszandrovics Szuhovetszkij vezérőrnagy Ukrajna területén egy különleges művelet során elhunyt

– állt a bejegyzésében, a körülmények pontosítása nélkül. Egy sor meg nem erősített, katonai közlésre hivatkozó forrás szerint egy ukrán mesterlövész végzett az orosz tábornokkal. Csipiljev szerdán délután, fél kettő előtt öt perccel posztolta a halálhírt, mostanra nemcsak a poszt tűnt el, de Csipiljev profilját is törölték. A posztról készült, széles körben megosztott screenshot alább látható:

Christo Grozev, a Bellingcat tényellenőrző weboldal ügyvezető igazgatója is tweetelte a halálhírt, hozzátéve, hogy ha ez megerősítést nyer, az komoly demoralizáló hatással lehet az orosz erőke, írja a Newsweek.


Az ukrán Fakti arról számolt be, hogy Szuhovetszkij 2021 októbere óta töltötte be legutóbbi beosztását, és Novoszibirszkben állomásozott, temetése ebben az orosz városban lesz március 5-én.

Andrej Szuhovetszkij kétszer is részt vett a Vörös téri győzelmi felvonuláson, és kétszer kapott bátorsági érdemrendet. Részt vett az észak-kaukázusi, abháziai és szíriai orosz hadjáratokban is, valamint kitüntették a Krím elcsatolásában játszott szerepéért. Andrej Szuhovetszkij az Ukrajna ellen indított orosz offenzíva egyik kulcsfontosságú vezetője volt.

Bár a halálhírt az orosz védelmi minisztérium még nem erősítette meg, az orosz média is beszámolt róla. A Lenta.ru elsők között közölte a hírt, de írt róla többek között, a Gazeta,  a Kommersant vagy a Pravda is. A Szabadság Rádió is hírt adott a halálesetről, megemlítve, hogy Szuhovetszkij korábban három éven át a Novorosszijszkban állomásozó 7. légideszant támadó hadosztályt irányította. Az Orosz Nemzeti Gárda hivatalos Vkontakte-oldala is megemlékezett az orosz tábornok megöléséről.

#Külföld#orosz-ukrán háború#andrej szuhovetszkij#tábornok#meghalt#oroszország#ukrajna

Címlapról ajánljuk