Külföld

Orosz harci repülőgépek sértették meg a svéd légteret

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 2. 21:00

Négy orosz harci repülőgép megsértette a svéd légteret a Balti-tenger felett szerdán, közölte a skandináv ország hadserege. A rövid ideig tartó légtérsértés Gotland szigetétől keletre történt, ahol két Szu-27-es és két Szu-24-es vadászgép repült be a svéd légtérbe, olvasható a svéd hadsereg honlapján közzétett közleményben.

A négy légtérsértő orosz vadászgép elfogására a svéd légierő JAS-39 Gripen vadászgépeit riasztották, amik lefényképezték és kikísérték az orosz gépeket. „Ez azt mutatja, hogy a felkészültségünk jó. A helyszínen voltunk, hogy biztosítsuk Svédország határait és területi integritását. Teljes mértékben urai vagyunk a helyzetnek. A jelen történések tükrében nagyon komolyan vesszük ezt az incidenst” – mondta Carl-Johan Edström, a légierő parancsnoka, utalva az Ukrajnában zajló háborúra. 

Az Oroszországhoz tartozó Kalinyingrádi Terület közelségében lévő országok gyakran számolnak be az orosz harci repülőgépek légtérsértéseiről. A balti államok légtérvédelmében a NATO együttműködés keretében időről-időre magyar vadászgépek is részt vesznek, legközelebb augusztusban járőröznek majd magyar Gripenek Észtország, Litvánia és Lettország fölött.

Nyitókép: svéd Gripenek – Fotó: Swedish Armed Forces

#Külföld#svédország#oroszország#orosz-ukrán háború#légtérsértés

Címlapról ajánljuk