Külföld

Lezuhant a román légierő egyik vadászgépe, és eltűnt a keresésére küldött helikopter is

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 2. 22:13

A román légierő üzemelteti Európában a legöregebb vadászgépeket: az ország első MiG-21-esei hatvan éve álltak hadrendbe. A lezuhant gép után küldött helikopteren öt katona volt.

Lezuhant szerda este a román légierő egyik MiG-21 Lancer típusú vadászrepülőgépe a Fekete-tenger partvidékén, Konstanca megyében, írja a Defense Romania. A román védelmi minisztérium közlése szerint a 86. Mihail Kogalniceanu légi támaszpontról felszállt vadászrepülőgép helyi idő szerint nem sokkal 20 óra után tűnt el a radarról, és nagy valószínűséggel lezuhant.

A bázisról a román légierő IAR 330 Puma helikoptere 20 óra 21 perckor indult a pilóta keresésére, fedélzetén öt katonával. A helikopter pilótája később azt jelentette, hogy az időjárási viszonyok kedvezőtlenek, és parancsot kapott, hogy térjen vissza a támaszpontra. A helikopter 20 óra 44 perckor tűnt el a radar képernyőjéről, Gura Dobrogei térségében, mintegy 11 km-re a repülőtértől.

A helikopteren öt katona tartózkodott, a hadsereg közlése szerint mindannyian életüket vesztették. A MiG-21-es repülőgépről és az esetleg katapultált pilótáról egyelőre nincs biztos információ.

A román légierő üzemelteti Európában a legöregebb vadászgépeket: az ország első MiG-21-esei hatvan évvel ezelőtt, 1962-ben álltak hadrendbe. 1992-ben izraeli segítséggel modernizációs program indult, hogy a román Lancerek kompatibilisek legyenek a NATO-val. Az utóbbi években több román MiG-21-es is lezuhant, a korábban 110 vadászgépből mára körülbelül 30-40 harcképes gép maradt.

A román légierő legutóbb amerikai gyártású, használt F-16-osokat vásárolt, és új, ötödik generációs F-35-ös harci gépek beszerzését is tervezi – erről Klaus Iohannis román államfő február elején tett bejelentést.

Nyitókép: román MiG-21-es felszállás közben – Jason Wells/Loop Images/Universal Images Group via Getty Images 

#Külföld#románia#lezuhant#mig-21#repülőgép

Címlapról ajánljuk